Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Mi a „szerepe” a fejfájásnak?

2016.06.20
Pácienseink a legtöbb esetben akkor fordulnak hozzánk, amikor rádöbbennek, hogy a klasszikus orvostudomány nemigen tud gyógyírt találni a gyakran, és ráadásul a semmiből előtörő fejfájásuk kezelésére, és az orvos kijelenti, hogy nem lát fizikai deformitást sehol, ellenben – és egyben ebből következően – nem tud segíteni.

A craniosacralis terápiával más a helyzet. A mi szakterületünkön ugyanis a legfőbb alapvetések egyike, hogy a szervezet tökéletesen reagál a környezeti tényezőkre, így aztán nem élhetünk stresszben huzamosabb ideig úgy, hogy annak ne legyen böjtje, ugyanakkor a fejfájást okozó fizikai problémák valójában igen könnyen orvosolhatóak. Még akkor is, ha ez a szó jelen esetben egy kissé önellentmondásosan hangzik.

Minden fájdalomtípus rendelkezik élettani magyarázattal, vagyis a fájdalom valójában a test jelzése: „vigyázz!”. Ez a lehető legegyszerűbb momentumok kapcsán könnyedén igazolható és példázható: az enyhe fogfájás a nagy baj előtti, abszolút időben történő jelzés, ahogyan a fizikai behatások következtében kialakuló reflexes fájdalomérzet is. Ha nem éreznénk fájdalmat, nem foglalkoznánk azon tényezőkkel, melyek akár életveszélyes helyzet kialakulásához is vezethetnek. Nem bírjuk a túl magas hőt, ösztönösen elhúzzuk a kezünket a lángok, vagy az izzó fém közeléből, így védve magunkat a komolyabb sérülésektől.

A fejfájás és az egyéb kísérőtünetek azt jelzik, hogy a lélektani megpróbáltatások átlépték a tűréshatárt, ami egyénenként lehet alacsonyabb, vagy magasabb, de garantáltan nem végtelen egyikünknél sem. 

A fejfájás szerepe tehát, hogy figyelmeztessen bennünket: valami nincs rendben a hétköznapokban. Legtöbbször persze stresszről van szó, ami magától nem válik köddé, de azután, hogy a fejfájás a craniosacralis terápia segítségével megszűnik, a kezelés hatására a páciens sokkal könnyebben kezelei az őt érő stresszhelyzeteket is.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

A migrén kezelése lépésről lépésre

A migrén olyan félreismert rendellenesség, amit a betegek és az egészségügy sokszor egyáltalán nem vagy nem megfelelően kezelnek.
2018.01.09
bővebben

A múlt fogságában

Miben segíthet a craniosacralis terápia a poszttraumás stressz esetén?
2017.10.22
bővebben

A fájdalom, ami nem ereszt

A cluster fejfájásról
2017.10.10
bővebben

Elvesztett szavak és mozdulatok

Élet a stroke után
2017.08.17
bővebben

Küzdelem a levegőért

Az asztmás roham tünetei igazán ijesztőek lehetnek, ám ilyenkor se essünk pánikba! Van segítség!
2017.08.03
bővebben
"A nyolcadik kezelés után a fejfájások megszűntek, ennek következtében a lányom iskolai teljesítménye is sokat javult."
Lányom, Niki 16 éves gimnazista,13 éves kora óta fáj a feje. Sajnos volt kitől örökölnie, hisz én is, édesanyám is sokat küzdünk a fejfájással. Mivel a kivizsgálások mind eredménytelenül zárultak, az orvosok elintézték annyival, hogy örökletes migrén, nincs rá gyógymód, legfeljebb gyógyszer, és ezzel meg kell tanulni együtt élni.
Ám Niki fejfájásai az utóbbi időben egyre sűrűbbé és erőteljesebbé váltak. Amikor tavaly októberben egy migrénes fejfájás miatt nem tudott elmenni a társaival a rég várt osztálykirándulásra, úgy döntöttünk, hogy nem ülünk tovább ölbe tett kézzel, és megpróbálunk valami megoldást keresni a problémára.
Pétert az interneten találtuk meg. Később kiderült, hogy Niki egyik osztálytársa már járt nála a tanulási nehézségei miatt, és ők nagyon elégedettek voltak a módszerrel.
Az első elbeszélgetésen nyilvánvalóvá vált, hogy Niki nagyon keveset iszik, amire az első kezelés után elkezdett odafigyelni. A harmadik kezelés után az eddig heti 2 alkalommal jelentkező migrén heti 1 alkalomra csökkent, és az intenzitása sem volt már olyan nagy, mint korábban, hogy hányásig fokozódott volna.
A hetedik kezelésre már úgy mentünk, hogy előző kezelés óta nem fájt Niki feje, pedig a két kezelés között rengeteg időjárási front volt, amire ezelőtt garantáltan migrénnel reagált.
A hetedik kezelés után még volt egy nagyon enyhe, alig észrevehető fejfájása. A nyolcadik kezelés után a fejfájások megszűntek, ennek következtében a lányom iskolai teljesítménye is sokat javult. Emellett sokkal nyitottabb, kiegyensúlyozottabb és vidámabb lett.
Mondanom se kell, hogy rendkívül boldogok vagyunk és a lelkesedésünk határtalan. Niki eredményei kapcsán úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom ezt a kezelést, hisz bebizonyosodott, hogy az orvosok se tudhatnak előre mindent.
Anikó, Veszprém
elolvasom...
"A hetedik kezelés után csodák csodájára elmúlt a derékfájás is."
42 éves férfi vagyok, könyvelőként ülőmunkát végzek. A panaszaim 3 hónappal ezelőtt kezdődtek derékfájással és a lábaimba kisugárzó fájdalommal. A fájdalom a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatására sem enyhült, sőt idővel már a járás is nehezen ment és a munkámat is alig tudtam ellátni. 
Régebben többször volt már idegbecsípődésem, ilyenkor 1-2 hét otthon fekvés után panaszok nélkül folytathattam a munkámat, de most nem így történt. Mivel a folyamatos fájdalomtól már aludni is csak nehezen tudtam, egyre ingerültebbé váltam. Elkezdtem kivizsgálásokra járni, ahol kezdődő gerincsérvet állapítottak meg. Az orvos nem javasolt műtétet, helyette tornára küldött, amit 2
hónapja végeztem minden érdemi javulás nélkül. Mivel a tornán kívül más alternatívát nem tudtak ajánlani, kezdtem elkeseredni. Egy barátom javaslatára, ekkor kerültem Péterhez. Az első kezelés után örömmel tapasztaltam, hogy a lábba kisugárzó fájdalom kicsit csökkent. Bár a derékfájás nem változott, ez azért erőt és bizalmat adott a folytatáshoz.
Amikor a második kezelésre érkeztem a lábba kisugárzó fájdalom már nem folyamatosan, csak szakaszosan jelentkezett, végre tudtam aludni, így a közérzetem is jobb lett.
A negyedik kezelés után a lábba sugárzó fájdalom teljesen megszűnt, és végre a derékfájás is csökkent. A hetedik kezelés után csodák csodájára elmúlt a derékfájás is.
Azóta is végtelenül hálás vagyok Péternek és ennek a csodálatos gyógymódnak, hogy visszaadták az egészségemet és az életkedvemet!
László, Veszprém
elolvasom...
"...visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek."
Kisfiam Dani, egy szövődményekkel teli, veszélyeztetett terhességből született a 38. héten, 26 órás vajúdás után (vákuummal és könyökkel). Maga a szülés rémálom volt, és ezt valószínűleg Dani is így élte meg, legalábbis megkésett fejlődése, gyengébb idegrendszere erre utalt.
Nagyon nyugtalanul aludt, éjszaka is sokat sírt, órákig kellett járkálni vele. Éber állapotban szinte alig evett, félálomban lehetett csak etetni. Csak ölben volt el, ahogy visszatettük a kiságyába ordított.
Nyaki hypotóniáját 4 hónaposan vették észre. A mozgásfejlődése megkésett, nem fordult hasra, (ha a hasára tettük üvöltött), csak a bal kezét használta, nem emelte a fejét, a figyelmét tartósan nem kötötte le semmi.
Teljesen elkeseredtünk, a neurológiától kezdve a Dévény-tornán át a konduktorig sok mindent kipróbáltunk (több-kevesebb eredménnyel), amikor Péterhez kerültünk craniosacralis kezelésre. Dani ekkor már 6 hónapos múlt.
Jelenleg túl vagyunk 7 kezelésen és Dani állapota azóta sokat javult! A kezelések hatására hétről hétre tapasztalhattuk, hogy kisfiunk kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válik, figyelme tartósabb. Már önállóan fordul hasra, hosszabb ideig eljátszik hason fekve, szemmel láthatóan már nem kényelmetlen és nem fájdalmas számára ez a pozitúra. A kezeit is elkezdte felváltva használni. Kicsit már enni is jobban eszik, bár ezen még van mit javítani. Nagyon hálásak vagyunk Péternek, hogy visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek.
Anett, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia