Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Szépen megszületni

2016.07.24
A Frederick Leboyer könyve, A gyöngéd születés harminc évvel ezelőtt jelent meg először.

A francia szülészorvos és pszichoanalitikus hívta fel a világ figyelmét arra, hogy a nyugati társadalom szülési rutinja mennyire traumatizáló hatású a társadalomra, és a születésünkkor átélt negatív élmények bizony kitörölhetetlenek.

Bár az elmúlt évtizedekben elindult némi pozitív irányú változás szülés iránti hozzáállásban, a helyzet sajnos még ma is messze van az ideálistól. 

A baba megszületését gyakran különböző felesleges, indokolatlan külső beavatkozásokkal siettetik vagy „könnyítik meg” (gyógyszerek, érzéstelenítők, császármetszés)
Ahogy világra jön máris idegen kezek veszik át. Elvágják a még pulzáló köldökzsinórt, orrába szondát dugnak, szemébe hideg és csípős folyadékot cseppentenek, erős szálú kefével, gyakran fejjel le súrolják érzékeny, érintetlen bőrét, mérik, öltöztetik, majd- a jobb helyeken- így bebugyolálva adják át édesanyjának.

Rosszabb helyeken elkülönített újszülött részlegre kerül, legalább pár órás megfigyelésre. Mindezt gyorsan, kapkodva, futószalagszerűen és természetesen a "gyerek érdekében". Csak éppen arra nem figyel oda senki, hogy mi is lenne a baba valódi igénye. Hogy a hirtelen jött hideg, a fény, a zajok, az ismeretlen külvilág halálra rémítik. Nem beszélve az anyától való elszakadásról.

Nem csoda, ha többségünk a lelke mélyén olyan traumákat hordoz, melytől csak tudatos, gyakran hosszadalmas munkával szabadulhat meg. Ebben segíthet többek közt a craniosacralis terápia is.

Egy ideális szülésnél az anya már a várandósság kezdetekor felveszi a kapcsolatot a babával. Kommunikál vele (hangosan, vagy belső hanggal, relaxációs technikával stb), és a szüléshez közeledve egyre inkább elmélyül köztük a bizalom és a szeretetteljes kötelék. 
A háborítatlan szülés alapfeltétele az oldott, intim légkör, amelyben biztonságban érezheti magát a vajúdó nő. 

Fontos, hogy olyan személyek vegyék körül, akik támogatni, bátorítani tudják, segíteni tudnak a félelmek leküzdésében.
Legyenek elérhetőek a fájdalomcsillapítás alternatív, természetes eljárásai és eszközei (pl. jóga, masszázs, labda, kád stb.).
A kismama pedig abban a testhelyzetben vajúdhasson és szülhessen, amelyik a legkényelmesebb számára.

Baba és mama közös érdeke, hogy a szülő nőt semmiféle külső beavatkozással, gyógyszerrel ne siettessék, abban az ütemben történjen a szülés folyamata, ahogy az mindenkinek megfelelő. A szülés sebességét a baba határozza meg.

Egy ideális szülést követően anya és gyermeke zavartalanul együtt maradhat. Van elég idejük egymásra hangolódni, megismerni a másikat, hogy zavartalanul kialakulhasson köztük az életre szóló kötelék. A kicsit meleg kendőbe bugyolálják az anyára helyezik, a – tápláló és védő anyagokat tartalmazó-magzatmáz pedig rajta maradhat, amíg magától felszívódik. 

A köldökzsinórt is csak akkor vágják el, amikor már nem áramlik rajta keresztül több vér és oxigén a baba testébe, hogy csak akkor kelljen elkezdenie lélegeznie, amikor ő is fel van készülve rá. Ezek után az anya mellére teszi a kicsit, hogy az megkezdhesse önálló életét.
Mindezek együtt elősegítik, hogy a születés után tökéletesen végbemehessen a kötődési folyamat.

Az óriási erőfeszítések után anyát és gyermekét elöntik a boldogsághormonok, az endorfin és az oxitocin.
Anya és gyermeke szoros testi kontaktusban maradnak, bőrük összeér, érzik egymás szívverését.
A korszerű szülészeteken anya és gyermeke végig együtt maradhatnak, hogy bensőséges együttlétükben ne legyen törés.

A tapasztalatok szerint azoknál az anyáknál, akik így szülik meg gyermeküket, nem alakul ki szülés utáni depresszió, gyermekeik pedig sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kisbabák.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Másképp megérkezni

A szülés és a megszületés egyaránt kockázatos vállalkozás. Hogyan segíthet ebben a craniosacralis terápia?
2018.02.06
bővebben

A pozitív teszttől a szülésig

Babát várni és szülővé válni csodálatos élmény, ám mind fizikailag, mind mentálisan kihívással teli, kimerítő időszak egy nő életében.
2017.12.01
bővebben

HOGY LEHET, HOGY NEM VAGY BOLDOG?

A szülést követő időszak fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő az anyák számára. Hát még, ha a kialvatlanság és kimerültség mellett a bűntudattal is meg kell küzdeniük, hogy környezetük várakozásával szemben nem tudnak szívből örülni a babájuknak.
2017.03.22
bővebben

Újra megszületni

A traumatikus születési élmények semlegesítése
2016.10.07
bővebben

Trauma és sokk a születés idején

A pszichológia már jó ideje kutatja, hogy a születés élménye, valamint a magzati lét, hogyan befolyásolja későbbi felnőtt életünket, érzelemvilágunkat, viselkedésünket, ellenálló képességünket.
2016.06.30
bővebben
"Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. "
Pénzügyi vezetőként dolgozom a versenyszférában, és talán nem titok, hogy az effajta munka fokozott felelősséggel és stresszel jár. Így természetesen én is rendkívül stresszes és feszült voltam, képtelen voltam ellazulni, kikapcsolni, normális életet élni. Még akkor sem tudtam lazítani, ha pár napra elutaztam a barátnőmmel wellnessezni vagy pihenni. Esténként nehezen aludtam el, mert az agyam már a következő napi feladatokon kattogott, vagy ha el is aludtam, hajnalban felébredtem és csak forgolódtam álmatlanul.
Hogy minden kerek legyen mindehhez magas vérnyomás, gyomorégés és állandó ingerlékenység is társult. A craniosacralis terápiára barátnőm zavart el, mintegy ultimátumként. Vagy változtatok az életemen, vagy külön folytatjuk, mert ő nem akar egy "munkaalkoholista" emberrel élni. Persze nem igazán hittem a dologban, de mivel korábban már számtalan módszert kipróbáltam és vagyonokat költöttem egyéb kezelésekre- na meg szerettem volna megtartani a barátnőmet- beadtam a derekamat. Összesen öt kezelésen vettem részt Péternél, és az állapotom folyamatosan és látványosan javult, a stressz tünetei kezelésről kezelésre mérséklődtek, egyre kipihentebb, energikusabb és kiegyensúlyozottabb lettem.
Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. Ajánlom minden sorstársamnak – gondolom vagyunk néhányan - akik szeretnének leszámolni a stressz ideg-és lélekölő hatásával. Manapság már nem visel meg igazán semmi, sokkal könnyedebben veszem a kihívásokat, újra élvezem a munkámat és a szabadidőmet. Remekül alszom, a vérnyomásom normalizálódott és a gyomorégésnek is búcsút inthettem. A többiről pedig kérdezzék meg a barátnőmet! :) Köszönöm Péter!
Péter, Veszprém
elolvasom...
"Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT..."
Most 9 éves kisfiam 1 éves kora óta tejérzékeny. Az eltelt évek során szereztem annyi tapasztalatot, hogy nem okozott gondot az, hogy a különböző tejtermékeket milyen egyéb alternatív módon tudom helyettesíteni. De nagyon rossz volt látni, hogy milyen nehezen éli meg azt, hogy ő "más", mint a többiek, főleg az osztálytársai között.
Éves rendszerességgel jártunk kontrollra a kórházba, de azon kívül, hogy a terheléses vizsgálatokat elvégezték- igazából a bőrpróbánál soha nem jutottunk tovább -semmi nem történt, úgy tűnt, nem fogja magától "kinőni".
Ezért próbáltam valami egyéb megoldást keresni, és ekkor ajánlották nekem Pétert. Kíváncsian vártuk a kezelések eredményeit, annál is inkább, mivel Péternek sem volt még korábban tejallergiás "gyereke". Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT, ezt követően szinte minden alkalom után kipróbáltunk valami újdonságot a tejtermékek közül. Jött a JOGHURT, a TÚRÓ, és nem kellett folyamatosan a boltban vásárolt élelmiszerek összetevőit böngésznem. És idén tavasszal a kórházban gyógyultnak nyilvánították, semmilyen tejes dolog elfogyasztása nem okoz már problémát. A sikeren fellelkesülve, a másik gyermekem, aki néhány éve laktózérzékeny lett, és a tejes ételeket a Lactase nevű tabletta szedésével párhuzamosan tudta csak megenni, kb. az 5. kezelés után már szintén teljesen jól van. Mindketten járnak Péterhez továbbra is, akinek nagyon hálásak vagyunk a kedvességéért, odafigyeléséért, és hogy velünk együtt örült minden apró előrelépés után. Köszönjük!!!!
K. Évi, Veszprém
elolvasom...
"Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is."
A 33 éves vagyok, krónikus fejfájással kerestem fel Pétert. A fejfájás évek óta kínzott, noha az orvosok semmi szervi okot nem találtak.
A fájdalomcsillapítók némileg javítottak a helyzetemen, de ilyen fiatalon nem akartam ennyi gyógyszert szedni, így folyamatosan alternatív megoldások után kutattam. Az internetet böngészve találtam Péter honlapjára, és hamarosan be is jelentkeztem hozzá kezelésre.
A fejfájás mellett egyéb tünetek is kínoztak (alacsony vérnyomás, gyakori szédülés, álmosság, koncentrációs zavarok). Kiderült, hogy ezekhez hozzájárult az is, hogy valószínűleg túl kevés folyadékot fogyasztottam eddig.
Ahogy utána számoltam, kiderült, hogy valóban nagyon keveset ittam (napi 1 liter alatt), mert szinte soha nem éreztem szomjúságot.
Már az első kezelés után sokkal energikusabbnak éreztem magam és a fejfájás intenzitása, illetve gyakorisága is csökkent. A harmadik kezelés (és 3 hét „megfelelő mennyiségű ivás”) után meglepve tapasztaltam, hogy a fejfájás szinte teljesen elmúlt. Az ötödik kezelés után olyan jól éreztem magam, mint még soha eddig. Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is. Köszönöm.
Petra, Ajka
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia