Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Kiút a depresszióból

2016.02.15
Rövid nappalok, hideg, borongós, szürke idő.

Télen jóval kevesebb napfény jut a szervezetünkbe, mint az év többi szakaszában, melynek következtében sokkal nehezebben kelünk reggelente, napközben pedig kimerültnek, lehangoltnak érezzük magunkat.

Az arra hajlamos embereknél ez akár a depresszióig is fajulhat, amikor már a munkánk és napi szintű tevékenységeink ellátása is problémát jelenthet.

A napfény hiány okozta téli depresszió meglepően gyakori szezonális betegség. Kutatások szerint a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban pedig 2-5 százalékát érinti.

 

Milyen tünetek utalnak arra, hogy téli depresszióban szenvedünk?

1. lehangoltak vagyunk
2. csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk koncentrálni
3. nincs energiánk
4. nem kívánjuk a szexet
5. idegesek, ingerlékenyek vagyunk
6. a szokásosnál nagyobb az étvágyunk
7. tompán fájnak a végtagjaink
8. magunkba fordulunk, elzárkózunk a külvilágtól

 

Mit tehetünk ellene?

  • A hideg ellenére is mozduljunk ki!
  • Ha csak tehetjük, sétáljunk, mozogjunk a szabadban a friss levegőn, különösen, ha kisüt a nap.
  • Ügyeljünk az étrendünkre, vigyünk be megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. Kutatások szerint a B6 és B12-vitaminnak, a folsavnak és az Omega 3 zsírsavaknak kiemelt szerepük van a depresszió megelőzésében, illetve kezelésében.
  • És még egy kulcsfontosságú vitamin: Elegendő napfény nélkül a téli hónapokban igen kevés D-vitamint termel a szervezetünk, melynek hiánya bizonyítottan összefügg a depresszió kialakulásával!


Természetesen a craniosacralis terápia is segítséget tud nyújtani a fenti panaszok enyhítésében, megszüntetésében. Ha szívesen kipróbálná, forduljon hozzánk bizalommal!

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Derűre ború!

Miért sírunk a nyaralás után?
2017.08.13
bővebben

A VÁLTOZÁS, AMIT EGY NŐ SE VÁR

A változókor (klimax, menopauza) a nők negyvenes éveinek vége felé veszi kezdetét, erős hormonális változásokkal és sokak számára igen kellemetlen tünetekkel.
2017.07.23
bővebben

HOGY LEHET, HOGY NEM VAGY BOLDOG?

A szülést követő időszak fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő az anyák számára. Hát még, ha a kialvatlanság és kimerültség mellett a bűntudattal is meg kell küzdeniük, hogy környezetük várakozásával szemben nem tudnak szívből örülni a babájuknak.
2017.03.22
bővebben

IBS - Amikor a bél pánikol

„Reggeli után, illetve a délelőtt folyamán többször sürgősen rohannom kell a wc-re. A lakáson kívül csak a gyógyszerek adnak biztonságot.
2016.09.01
bővebben

A mindennapok „mérge”- Minden, amit tudni akartál a stresszről

Az urbanizáció ma már fel sem merül fogalomként, hiszen egykori hatásainak kiteljesedésében élünk. Túlozzunk? Egész egyszerűen az emberre telepedett a város, így megfordult a folyamat. Ma nincs menekvés, ha valaki úgy dönt, hogy megunta. Csak akkor, ha vállalja, hogy a munkát is eldobja egy nyugodtabb életért.
2016.05.06
bővebben
"A nyolcadik kezelés után a fejfájások megszűntek, ennek következtében a lányom iskolai teljesítménye is sokat javult."
Lányom, Niki 16 éves gimnazista,13 éves kora óta fáj a feje. Sajnos volt kitől örökölnie, hisz én is, édesanyám is sokat küzdünk a fejfájással. Mivel a kivizsgálások mind eredménytelenül zárultak, az orvosok elintézték annyival, hogy örökletes migrén, nincs rá gyógymód, legfeljebb gyógyszer, és ezzel meg kell tanulni együtt élni.
Ám Niki fejfájásai az utóbbi időben egyre sűrűbbé és erőteljesebbé váltak. Amikor tavaly októberben egy migrénes fejfájás miatt nem tudott elmenni a társaival a rég várt osztálykirándulásra, úgy döntöttünk, hogy nem ülünk tovább ölbe tett kézzel, és megpróbálunk valami megoldást keresni a problémára.
Pétert az interneten találtuk meg. Később kiderült, hogy Niki egyik osztálytársa már járt nála a tanulási nehézségei miatt, és ők nagyon elégedettek voltak a módszerrel.
Az első elbeszélgetésen nyilvánvalóvá vált, hogy Niki nagyon keveset iszik, amire az első kezelés után elkezdett odafigyelni. A harmadik kezelés után az eddig heti 2 alkalommal jelentkező migrén heti 1 alkalomra csökkent, és az intenzitása sem volt már olyan nagy, mint korábban, hogy hányásig fokozódott volna.
A hetedik kezelésre már úgy mentünk, hogy előző kezelés óta nem fájt Niki feje, pedig a két kezelés között rengeteg időjárási front volt, amire ezelőtt garantáltan migrénnel reagált.
A hetedik kezelés után még volt egy nagyon enyhe, alig észrevehető fejfájása. A nyolcadik kezelés után a fejfájások megszűntek, ennek következtében a lányom iskolai teljesítménye is sokat javult. Emellett sokkal nyitottabb, kiegyensúlyozottabb és vidámabb lett.
Mondanom se kell, hogy rendkívül boldogok vagyunk és a lelkesedésünk határtalan. Niki eredményei kapcsán úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom ezt a kezelést, hisz bebizonyosodott, hogy az orvosok se tudhatnak előre mindent.
Anikó, Veszprém
elolvasom...
"...lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez."
Hosszabb, rövidebb kihagyásokkal, változatos tünetekkel, de gyakorlatilag egy életen át szenvedtem migrénes rohamoktól. Ebben az évben 80 éves leszek, minden új és legújabb gyógyszert is kipróbáltam már. Közel egy éve a migrén megint gyakrabban és egyre súlyosabb tünetekkel jelentkezett. Az időjárás változásra rendkívül érzékeny lettem. A fejgörcs, a szédülés és a hányinger szinte állandósult, sem enni, sem aludni nem tudtam, egyre gyengébb lettem. Ilyen állapotban találtam a facebookon a craniosacralis terápiára. Köszönet a "jótét lélek"-nek, aki megosztotta. Másnap kicsit félve telefonáltam, attól tartottam, hogy az időseknek ez a terápia ellenjavalt. Szerencsére nem így történt. Bátorítást, biztatást és időpontot kaptam. 
A javulás már az első kezelés után elkezdődött. A második kezelés óta a migrén nem jelentkezett, jobban tudok aludni, lelkileg, fizikailag erősödök. A harmadik kezelés után vettem a bátorságot és Budapestre utaztam egy családi ünnepségre. A craniosacralis terápia nagyon szelíd, megnyugtató gyógymód. Nekem az nagyon jó, hogy az égvilágon semmit nem kell tennem, teljesen rábízhatom magam a terapeutára, Péterre. 
Jelenleg a hatodik kezelés után vagyok, lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez. Járok könyvtárba, hangversenyre és főként a klubomba, ahol vidám a társasági élet. Köszönet ezért a szelíd és hatásos gyógymódért, melyet szívből ajánlok minden kor- és sorstársamnak.
Ági néni, Veszprém
elolvasom...
"Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is."
A 33 éves vagyok, krónikus fejfájással kerestem fel Pétert. A fejfájás évek óta kínzott, noha az orvosok semmi szervi okot nem találtak.
A fájdalomcsillapítók némileg javítottak a helyzetemen, de ilyen fiatalon nem akartam ennyi gyógyszert szedni, így folyamatosan alternatív megoldások után kutattam. Az internetet böngészve találtam Péter honlapjára, és hamarosan be is jelentkeztem hozzá kezelésre.
A fejfájás mellett egyéb tünetek is kínoztak (alacsony vérnyomás, gyakori szédülés, álmosság, koncentrációs zavarok). Kiderült, hogy ezekhez hozzájárult az is, hogy valószínűleg túl kevés folyadékot fogyasztottam eddig.
Ahogy utána számoltam, kiderült, hogy valóban nagyon keveset ittam (napi 1 liter alatt), mert szinte soha nem éreztem szomjúságot.
Már az első kezelés után sokkal energikusabbnak éreztem magam és a fejfájás intenzitása, illetve gyakorisága is csökkent. A harmadik kezelés (és 3 hét „megfelelő mennyiségű ivás”) után meglepve tapasztaltam, hogy a fejfájás szinte teljesen elmúlt. Az ötödik kezelés után olyan jól éreztem magam, mint még soha eddig. Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is. Köszönöm.
Petra, Ajka
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia