Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

A jobb és bal agyfélteke mérkőzése

2016.09.15
Ön inkább a szívére vagy az eszére hallgat? A név vagy az arcmemóriája jobb? Jól tájékozódik, vagy mindenhol eltéved? Tudta, hogy ezt az dönti el, hogy melyik agyféltekéjét használja ki jobban?

Agyunk két agyféltekéje, a jobb és a bal két teljesen eltérő gondolkodásmódért felel.

A legtöbben ezek közül csak az egyiket aknázzuk ki igazán, bár vannak, akik képesek egyenlő arányban használni mindkét agyféltekéjüket.

Úgy tűnik, hogy az intelligencia is összefüggésbe hozható a két agyfélteke közti idegpálya-összeköttetéssel, vagyis minél hatékonyabban képes együttműködni bal és jobb felünk, annál okosabbak vagyunk.

 

Ön melyik agyféltekéjét használja?

A bal agyféltekénk az objektív, racionális és logikus. Elemzi a beérkező információkat, megtervezi és végrehajtja a problémamegoldás egyes lépéseit. Analizál, értelmez, kiszámol, rendszerez. Ő felel a verbális kommunikációért, értelmezi a szavakat és a tanult szabályok szerint mondatokat alkot. Van időérzéke, kritikus és tárgyilagos.

A bal agyfélteke működésére az egymás­utáni­ság, a lépésről lépésre történő fel­dol­gozás a jellemző, ezért olyan funkci­ók kapcsolódnak hozzá, melyek az infor­má­ci­ók darab­jainak megfelelő össze­illesz­té­sét kí­ván­ják: beszéd, írás, olva­sás, számolás, elemzés.

A jobb agyféltekénk másképp működik, ő inkább képekben gondolkodik, és erőteljesen befolyásolják az érzelmek. Nem elemez, és nem törődik a részletekkel, az információkat átfogóan és egyide­jű­leg dolgozza fel.  Ezért kapcsolódik eh­hez a féltekéhez a vizualitás, a térlátás, a muzikalitás, a fantázia, a kreativitás és az érzelmek. Minden, amit egész­ként fogunk fel. Jobb agyféltekénk felismeri a színeket, arcokat, geometriai formákat. Még humorérzéke is van. Nem érti a beszédet, ám érzékeli a beszédben lévő érzelmi színezetet. Működése ösztönös, őszinte és nincs időérzéke.

 

Egyedül nem megy!

Ahhoz, hogy a jobb és a bal agyfélteke kommunikálni tudjon egymással, valamint képes legyen hatékonyan együttműködni, ahhoz a féltekéket középen összekötő idegpályarendszer tökéletes munkája szükséges. Ezt a rendszert még csecsemőkorban a kúszás és a mászás elsajátítása és gyakorlása aktiválja. Ezen keresztezett mozgásformák ugyanis összehangolják az addig külön-külön működő féltekék különböző funkcióit, hogy agyunk a két oldalról érkező ingereket és információkat egységesen tudja kezelni.

 Bármilyen apró, hétköznapi tevékenységről legyen szó, a tökéletes megvalósítás érdekében a két oldalnak össze kell dolgoznia. (Az olvasás során például a jobb agyfélteke ismeri fel a betűk formáját, de a bal tudja megnevezni és kimondani azokat.)

Ha a jobb és bal oldal nem hajlandó együttműködni, illetve a két félteke közti idegpálya kapcsolatok „nincsenek formában”, abból nem csupán tanulási nehézségeink származnak (a diszlexiától a nyelvtanulásig), de a kézügyesség hiánya, tájékozódási és mozgáskoordinációs problémák, figyelemzavar stb., melyek mind megnehezíthetik életünket.

 

A különböző fejlesztések és gyakorlatok mellett a craniosacralis terápia is sokat tehet azért, hogy összehangolja jobb és bal agyféltekénket, és fejlessze gondolkodásunkat.

A kezelés ugyanis fokozza a gerincvelői folyadék áramlását, ezáltal javítja a koponyán belüli keringést, serkenti az agyműködést és harmonizálja az idegi funkciókat.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

A vízkristályok teremtő ereje

A víz egy fantasztikus információ-hordozó, amely minden rezgést felvesz és elraktároz. Ezt ezidáig csak a homeopátia- sokak által vitatott- eredményei igazolták, ám a 90-es évektől a japán orvos-fizikus, Masaru Emoto kísérletei is.
2016.08.18
bővebben

„Csak egészség legyen!”

De hogyan is definiáljuk az egészséget? Hiszen ez az alapvetés. Ha egészségesek vagyunk, fel sem tűnik a test. Csak a vele kapcsolatos élettani nehézségek. A korgó gyomor, a fáradt lábak, az egész napos monitorbámulástól kiszáradt szemek, az éhség, a fáradtság.
2016.03.22
bővebben
"...visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek."
Kisfiam Dani, egy szövődményekkel teli, veszélyeztetett terhességből született a 38. héten, 26 órás vajúdás után (vákuummal és könyökkel). Maga a szülés rémálom volt, és ezt valószínűleg Dani is így élte meg, legalábbis megkésett fejlődése, gyengébb idegrendszere erre utalt.
Nagyon nyugtalanul aludt, éjszaka is sokat sírt, órákig kellett járkálni vele. Éber állapotban szinte alig evett, félálomban lehetett csak etetni. Csak ölben volt el, ahogy visszatettük a kiságyába ordított.
Nyaki hypotóniáját 4 hónaposan vették észre. A mozgásfejlődése megkésett, nem fordult hasra, (ha a hasára tettük üvöltött), csak a bal kezét használta, nem emelte a fejét, a figyelmét tartósan nem kötötte le semmi.
Teljesen elkeseredtünk, a neurológiától kezdve a Dévény-tornán át a konduktorig sok mindent kipróbáltunk (több-kevesebb eredménnyel), amikor Péterhez kerültünk craniosacralis kezelésre. Dani ekkor már 6 hónapos múlt.
Jelenleg túl vagyunk 7 kezelésen és Dani állapota azóta sokat javult! A kezelések hatására hétről hétre tapasztalhattuk, hogy kisfiunk kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válik, figyelme tartósabb. Már önállóan fordul hasra, hosszabb ideig eljátszik hason fekve, szemmel láthatóan már nem kényelmetlen és nem fájdalmas számára ez a pozitúra. A kezeit is elkezdte felváltva használni. Kicsit már enni is jobban eszik, bár ezen még van mit javítani. Nagyon hálásak vagyunk Péternek, hogy visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek.
Anett, Veszprém
elolvasom...
"Először a második kezelés hozott eredményt a férjemnél, amikor a lábába sugárzó fájdalom megszűnt."
Férjem háta serdülőkora óta fájt. Akkoriban az orvosok ezt a gyors növéssel magyarázták, de mivel 44 éves (és egy ideje már nem nő), a panaszok meg azóta sem szűntek, így elkezdtünk kételkedni az orvosok szavában. Mivel teherautó sofőrként dolgozik, a sok üléssel járó munka csak rontott a helyzeten. Ráadásul a derékfájás mellé egy ideje a bal lábába lesugárzó enyhe fájdalom is társult. Mindemellett sok problémája akadt a lassú emésztésével is. A férjem fiatalkorában úszott, az utóbbi években nem nagyon mozgott, de szeretett volna újra elkezdeni úszni. Csak persze a hátfájás, lábfájás ebben is akadályozta.
A craniosacralis terápiáról egy kollégája mesélt neki, akinek hasonló jellegű panaszaitól ennek a módszernek a segítségével sikerült végleg megszabadulnia.
Péter rendelőjébe én is elkísértem, örömmel és nagy várakozással vágtunk neki a terápiának. Az első kezelés kellemes és megnyugtató volt, de igazán nagy változást nem tapasztaltunk.
Először a második kezelés hozott eredményt a férjemnél, amikor a lábába sugárzó fájdalom megszűnt.
A kezelések során a derékfájdalom egyre csillapodott, majd az ötödik kezelés után az is elmúlt.
A férjem ekkor elkezdett ismét úszni járni, bár eleinte inkább csak az utána következő "jutalom szaunázás" motiválta.
A hetedik kezelés után az emésztése is helyreállt, és ismét élvezni kezdte az úszást, nem csak az utána lévő szaunázásokat.
Azóta jókedvű, és olyan energikus, hogy nem ismerek rá! Hálás köszönettel tartozunk Péternek, aki "kicserélte a férjemet", mert ismét olyan, mint 20 évvel ezelőtt, amikor megismerkedtünk!
Ági, Veszprém
elolvasom...
"A hetedik kezelés után a fájdalom teljesen elmúlt és nem jött többé vissza."
46 éves, két gyermekes édesanya vagyok. Már gyermekkorom óta voltak fejfájásaim, ám idővel ezek a fájdalmak egyre sűrűbbé és intenzívebbé, míg a harmincas éveim közepére folyamatossá váltak. Gyakran voltak rosszulléteim, melyhez sokszor hányinger és szédülés is társult, úgy kapkodtam be a fájdalomcsillapítókat, mint más a vitaminokat.
Ebben a tíz évben dolgozni sem tudtam, mert a fejfájás miatt képtelen voltam a hosszan tartó koncentrációra. Az állandó fájdalmak miatt kimerült voltam, fáradékony és egyre
lehangoltabb. Csak feküdtem a sötét szobában, próbáltam elviselni a fejfájást és arra gondoltam, hogy nem így képzeltem el az életemet.
Természetesen minden lehetséges orvosi vizsgálatot elvégeztek nálam, voltam neurológusnál, pszichológusnál, belgyógyásznál, szemészeten, reumatológián, volt CT és MRI vizsgálat, de az összes eredményem negatív volt, nem derült ki a fejfájás oka.
Ez után jöttek az alternatív kezelések, természetgyógyászok, szinte mindent kipróbáltam, ami javulást ígért, de sajnos egyik kezelés sem segített.
A craniosacralis terápiára az unokaöcsém hívta fel a figyelmemet, aki szintén krónikus fejfájással keresett fel egy terapeutát, és a kezelések gyors javulást, majd tünetmentességet hoztak nála.
Mivel vesztenivalóm nem igen volt, én is felkerestem Pétert és neki is láttunk a munkának.
Hihetetlen, de a fejfájásom már az első kezelés után minimálisan csökkent. 10 év után eljött az első nap, hogy nem kellett bevennem semmilyen fájdalomcsillapítót! Ez persze komoly lendületet adott a folytatáshoz. Jártam tovább a kezelésekre, melyek kellemesen ellazítottak, úgy, ahogyan már nagyon régen nem éreztem magam. A negyedik kezelés után 2 teljesen fájdalommentes napom volt. Sírtam a boldogságtól! 
A hatodik kezelés után 1,5 hét fájdalommentes volt. A férjem nem ismert rám.
A hetedik kezelés után a fájdalom teljesen elmúlt és nem jött többé vissza. 
Mit mondjak, nem hiányzik… Megváltozott az életem, újra jókedvű, kiegyensúlyozott ember vagyok, aki képes újra másokra figyelni (eddig a saját fájdalmammal voltam elfoglalva), nevetni, játszani, minőségi időt tölteni a gyerekeimmel és a férjemmel. 2 hónappal ezelőtt munkát is kaptam, tíz év kihagyás után visszatérhettem dolgozni. Végre úgy élhetem az életemet, ahogy azt mindig is szerettem volna. 
Hálásan köszönöm Péternek és persze a craniosacralis terápiának, hogy visszakaphattam önmagam!
Eszter, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia