Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Ne veszítsük el a fejünket!

2017.01.27
Hideg, hó, jég és a mozgás öröme.

 A téli sportok szerelmesei egyet értenek abban, hogy kevés dolog tudja úgy kikapcsolni az embert, mint a síelés, korcsolyázás, snowboardozás vagy szánkózás a friss téli levegőn. Ugyanakkor épp ezek azok a sportok, melyek a fokozott adrenalin termelés mellett fokozott balesetveszéllyel is járnak.

A törött lábakon, karokon, ficamokon, húzódásokon, ínszalag szakadásokon túl a legrosszabb, ami megtörténhet velünk: a fejsérülés.

A statisztikák szerint a legsúlyosabb koponyasérülések a nagy sebességű, fejjel előre történő ütközésekből erednek, melyek nagy része- némi körültekintéssel és óvintézkedéssel- kivédhető.

 

Hogyan előzzük meg a baleseteket?

A megfelelő védőfelszerelés (akár csukló-, térd- és gerincvédő), komoly sérülésektől óvhat meg minket, a bukósisak pedig akár életet is menthet.

Mielőtt felcsatoljuk a sílécet vagy korcsolyát, alaposan melegítsük be és nyújtsuk izmainkat, mivel azok a hidegben eleve merevebbek és sérülékenyebbek.

Fáradtság vagy erős izomláz esetén inkább ne erőltessük a sportolást, mert nagyobb az esély a sérülésre. Esésnél pedig ne nyújtott végtagjainkkal tompítsuk az ütést, hanem igyekezzünk oldalra dőlni, a fejünket behúzva lágy részeinkre érkezni”. 

Érdemes elkerülni az ismeretlen pályákat, a meredek helyeket, a jeges talajt.

A fejsérülés és agyrázkódás jellemző tünetei az eszméletvesztés, fejfájás, homályos látás, hányinger, szédülés, ám ezek nem minden esetben jelentkeznek azonnal. Előfordulhat, hogy csak 48 órán túl okoznak tüneteket, mint pl. a belső vérzés esetén. Épp ezért amennyiben esésnél beütöttük a fejünket feltétlen forduljunk orvoshoz, akkor is, ha a baleset teljesen ártalmatlannak tűnik!

A brit színésznő Natasha Richardson egy kisebb síbalesetet követően visszautasította az orvosi kezelést, majd 2 nap múlva váratlanul rosszul lett és meghalt.

Fontos, hogy ha valakit fejsérülés ér, ne hagyjuk magára, tartsuk megfigyelés alatt! Ha aluszékonnyá, ingerlékennyé, vagy zavarttá válik, ittas ember benyomását keltve ismételgeti a már elmondottakat, problémát okoz számára a járás vagy a beszéd, azonnali sürgősségi ellátásra van szüksége.

 

Miért hasznos a carniosacralis terápia koponyasérülés esetén?

Ha már megtörtént a baj, egy időre búcsút kell mondanunk a havas-jeges tájnak. Szerencsére vannak módszerek, melyek segítségével hogy a felépülés gyorsabb és eredményesebb lehet. Ilyen például a craniosacralis terápia, mely a fejsérülések esetén megelőzésképp is hasznos lehet.

Az ütés hatására ugyanis a koponyacsontok minimálisan elmozdulhatnak és rendellenes állapotban rögzülhetnek. Varrati blokkok jöhetnek létre, és az intracranialis membránrendszerben (koponyán belüli hártyákban) feszültség keletkezhet, különböző fizikai panaszokhoz vezetve (pl. fejfájás, migrén, szédülés, fülzúgás, látászavar, hormonális problémák, alvászavar, depresszió). Ezeket tudja a craniosacralis terápia a maga gyengéd módszerével oldani, elősegítve a teljes gyógyulást.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Mi vár ránk a baleset után? II.

Egy komoly baleset nem csak testünkön hagyhat nehezen múló nyomot..
2018.02.18
bővebben

Mi vár ránk a baleset után? I.

Amikor szerencsésen túlélünk egy karambolt, talán eszünkbe se jut, hogy a neheze még hátravan…
2018.02.09
bővebben

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.
2017.09.03
bővebben

Téli aggódnivalók

Elmondhatjuk, hogy megérkezett az igazi tél, az elmúlt napokban mind a mínuszokat, mind a téli csapadék összes lehetséges formáját megtapasztalhattuk.
2016.11.17
bővebben
"...visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek."
Kisfiam Dani, egy szövődményekkel teli, veszélyeztetett terhességből született a 38. héten, 26 órás vajúdás után (vákuummal és könyökkel). Maga a szülés rémálom volt, és ezt valószínűleg Dani is így élte meg, legalábbis megkésett fejlődése, gyengébb idegrendszere erre utalt.
Nagyon nyugtalanul aludt, éjszaka is sokat sírt, órákig kellett járkálni vele. Éber állapotban szinte alig evett, félálomban lehetett csak etetni. Csak ölben volt el, ahogy visszatettük a kiságyába ordított.
Nyaki hypotóniáját 4 hónaposan vették észre. A mozgásfejlődése megkésett, nem fordult hasra, (ha a hasára tettük üvöltött), csak a bal kezét használta, nem emelte a fejét, a figyelmét tartósan nem kötötte le semmi.
Teljesen elkeseredtünk, a neurológiától kezdve a Dévény-tornán át a konduktorig sok mindent kipróbáltunk (több-kevesebb eredménnyel), amikor Péterhez kerültünk craniosacralis kezelésre. Dani ekkor már 6 hónapos múlt.
Jelenleg túl vagyunk 7 kezelésen és Dani állapota azóta sokat javult! A kezelések hatására hétről hétre tapasztalhattuk, hogy kisfiunk kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válik, figyelme tartósabb. Már önállóan fordul hasra, hosszabb ideig eljátszik hason fekve, szemmel láthatóan már nem kényelmetlen és nem fájdalmas számára ez a pozitúra. A kezeit is elkezdte felváltva használni. Kicsit már enni is jobban eszik, bár ezen még van mit javítani. Nagyon hálásak vagyunk Péternek, hogy visszaadta számunkra a hitet, hogy Dani hamarosan ugyanolyan egészséges kisfiú lesz, akár a többiek.
Anett, Veszprém
elolvasom...
"...lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez."
Hosszabb, rövidebb kihagyásokkal, változatos tünetekkel, de gyakorlatilag egy életen át szenvedtem migrénes rohamoktól. Ebben az évben 80 éves leszek, minden új és legújabb gyógyszert is kipróbáltam már. Közel egy éve a migrén megint gyakrabban és egyre súlyosabb tünetekkel jelentkezett. Az időjárás változásra rendkívül érzékeny lettem. A fejgörcs, a szédülés és a hányinger szinte állandósult, sem enni, sem aludni nem tudtam, egyre gyengébb lettem. Ilyen állapotban találtam a facebookon a craniosacralis terápiára. Köszönet a "jótét lélek"-nek, aki megosztotta. Másnap kicsit félve telefonáltam, attól tartottam, hogy az időseknek ez a terápia ellenjavalt. Szerencsére nem így történt. Bátorítást, biztatást és időpontot kaptam. 
A javulás már az első kezelés után elkezdődött. A második kezelés óta a migrén nem jelentkezett, jobban tudok aludni, lelkileg, fizikailag erősödök. A harmadik kezelés után vettem a bátorságot és Budapestre utaztam egy családi ünnepségre. A craniosacralis terápia nagyon szelíd, megnyugtató gyógymód. Nekem az nagyon jó, hogy az égvilágon semmit nem kell tennem, teljesen rábízhatom magam a terapeutára, Péterre. 
Jelenleg a hatodik kezelés után vagyok, lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez. Járok könyvtárba, hangversenyre és főként a klubomba, ahol vidám a társasági élet. Köszönet ezért a szelíd és hatásos gyógymódért, melyet szívből ajánlok minden kor- és sorstársamnak.
Ági néni, Veszprém
elolvasom...
"A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban..."
Attila unokám születése óta örökmozgó kisfiú volt, na meg szófogadatlan, önfejű, nehezen kezelhető. Már az óvodában felhívták rá a figyelmet, hogy nézessük meg egy pszichológussal, mert „hiperaktív gyanús”. Sajnos az óvónő véleménye beigazolódott, így nagycsoportos korától Atillát rendszeresen tornára és fejlesztésre vittük, de az iskola első évében sajnos így is rengeteg problémája akadt.
Nem figyelt, óra közben beszélt, rendetlenkedett, vagy csak felállt és futott egy kört a teremben, zavarta a többieket, szóval szokás szerint nem fért a bőrébe. Persze a tanulásban is nagy lemaradásai voltak, csúnyán írt és nem ment az olvasás se, hiába foglalkoztunk vele.
A craniosacralis terápiát én javasoltam a lányomnak, mivel korábban, más okok miatt én is részt vettem néhány kezelésen és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Péterrel elkezdtük a közös munkát, és mind nagyon boldogok voltunk, mert Attila a kezelések hatására nagyon sokat fejlődött!
A 3. kezelés után a tanítónő mosolyogva fogadta a lányomat, azt kérdezte, mit csináltunk az unokámmal, mert „megtáltosodott”.
A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban, aktívan részt vesz az órai munkában, fegyelmezettebb lett, és az írása, olvasása is szépen javult. Már attól féltünk, hogy évet kell majd ismételnie, de hála a kezeléseknek szerencsére nem így alakult, fel tudott zárkózni mindenben! Unokám idén kezdte el a második osztályt és úgy látjuk, hogy a terápia eredménye tartós, mert eddig még idén se volt rá panasz.
D. Zoltánné, Zirc
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia