Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Nyakunkon a baj!

2017.05.11
A nyaki gerinc testünk egyik legmozgékonyabb, leginkább igénybevett része, ha nem vigyázunk rá, számtalan probléma forrása lehet.

A csigolyák közt található porckorongok két részből állnak: egy rostos gyűrűből, valamint egy kocsonyás állományból.

Amennyiben a rostos gyűrű meggyengül, a kocsonyás állomány kitüremkedik a helyéről, és először kiboltosulás (protrusio), később pedig sérv (discus hernia) alakul ki, mely súlyosabb esetben ki is szakadhat.

Sajnos a nyaki gerincsérv bármely fázisa intenzív fájdalmakkal, különböző idegi tünetekkel és mozgáskorlátozottsággal járhat.

 

Honnan tudhatom, hogy nyaki gerincsérvem van?

A nyak  hét nyakcsigolyából áll, melyek enyhén homorú ívet (lordózis) alkotnak. 

Ez a homorulat a tartósan helytelen testtartás esetén kiegyenesedhet, vagy akár domborulatba is átfordulhat.

A napi 8-10 órás íróasztalnál, számítógépnél ülés- mereven egy irányba nézve- egyenes út a gerincproblémákhoz. A tartósan görnyedt, merev nyaktartás hatására a nyaki gerinc melletti izmok bekeményednek, görcsössé és feszessé válnak, mozgásuk korlátozottá válik.

A nyaki gerincproblémák egyik jellegzetes tünete a kiegyenesedett nyak, illetve az ún. előre helyezett fejtartás. Ezt mi magunk is leellenőrizhetjük: egészséges esetben a fül és a vállcsúcs egy vonalban kellene, hogy legyenek.

A sérv lehetőségére eleinte a nyaki fájdalom, éjszakai nyak elalvások, a nyaki mozgások korlátozottsága, valamint az izmok merevsége hívhatja fel a figyelmet. Később, amikor az ideg nyomás alá kerül, jelentkeznek az idegérintettségre utaló tünetek: a karba, ujjakba kisugárzó zsibbadás, izomgyengeség, akár izombénulás, fejfájás, fülzúgás, szédülés.

A sérv általában nem az egyik napról a másikra alakul ki, hanem hosszabb folyamat eredménye.

 

Lehet, hogy a laptop a bűnös?

Az egész napos, megszakítás nélküli számítógép előtt ülés semmiképp se szerencsés, ám ha mindezek mellett az asztali gépünket a manapság elterjedt laptopra cseréljük, akkor gerincünk degenerációja már csak idő kérdése.

Az ölben tartott gép miatti görnyedt hát hatalmas terhet ró gerincünkre.

Ha pedig laptopunkat az asztalra helyezzük, lefelé bámulunk a monitorra, folyamatosan előre lógatva a statikailag amúgy is előre billenő fejünket. Ennek következtében a hátsó nyakizmok túlfeszülnek, a nyaki lordózis pedig kiegyenesesedik.

Megtehetjük, hogy alápolcoljuk a gépet, hogy a monitort szemmagasságba helyezzük, de akkor pedig a vállak kerülnek megemelt kényszerhelyzetbe.

Ráadásul a notebookok képernyője kisebb, emiatt sokan nagyon közelről nézik, holott az optimális távolság 40 cm lenne.

 

Ezért nagyon fontos odafigyelnünk a számítógép optimális beállítására, valamint az ülőmunka melletti rendszeres szünetekre. Legalább óránként szánjanak pár percet egy kis nyújtózásra, nyakunk átmozgatására.

 

Ha pedig már vannak panaszaink, akkor jó, ha tudjuk, hogy a craniosacralis terápia gyors és hatékony eszköz a mozgásszervi és ortopédiai betegségek kezelésében.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

A gyermekkori gerincferdülés intő jelei

A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti, amelynek alapvetően két típusát különböztetjük meg: az egyik a funkcionális gerincferdülés, amikor az oldalirányú elhajláshoz nem tartozik torzió, ezért a gerincferdülés korrigálható, valamint a strukturális gerincferdülés, amikor a görbület nem korrigálható, mert az elhajlás torzióval jár és a csigolyák is csavarodhatnak.
2017.04.06
bővebben

Így üljünk a monitor előtt!

9 Tipp, hogy ne fájjon a hátunk az üléstől!
2017.02.01
bővebben

Le a terhekkel a gerincről!

Belegondolt már, hogy naponta átlagosan majdnem 10 órát töltünk el üléssel? Ha Ön is évek óta a gép előtt görnyed és alig mozog, bizonyára tapasztalta már, hogy a teste valahogy „nem olyan, mint régen”.
2016.08.25
bővebben

A gerincsérv, és ami mögötte van

Amíg nem fáj, természetesnek vesszük létezését; holott gerincünk az egész testünk tartóoszlopa, melynek a testünk megtartása mellett a mozgás szabadságát is köszönhetjük.
2016.08.11
bővebben

Miről beszélek, amikor a futásról beszélek?

Ez a cím Murakami Harukitól származik, mégis, ez a kérdés – akárcsak maga a mű – alapvetés mindenki számára, aki valaha komolyan futott, fut, vagy futni fog.
2016.04.22
bővebben
"...a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! " 
5 éve fennálló hallásproblémáim és fülzúgásom voltak – hallókészüléket használtam mindkét fülemben – a jobb fülemmel alig hallottam valamit. 
A barátnőm ajánlására kerestem fel a craniosacralis rendelést, nála jelentős javulás következett be a vállfájdalma enyhülésében.
Az első alkalom után a jobb fülem éjjel nem zúgott, tudtam nyugodtan aludni. A 4. alkalom után kivehettem a hallókészüléket a bal (jobban halló) fülemből, a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! 
A kezelőágyon való fekvés a kezelés hatására csodálatos érzés. Nyugtató, relaxáló.
Ismerettségi körömben mindenkinek szeretettel ajánlom.
Valika, Balatonalmádi
elolvasom...
"Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. "
Pénzügyi vezetőként dolgozom a versenyszférában, és talán nem titok, hogy az effajta munka fokozott felelősséggel és stresszel jár. Így természetesen én is rendkívül stresszes és feszült voltam, képtelen voltam ellazulni, kikapcsolni, normális életet élni. Még akkor sem tudtam lazítani, ha pár napra elutaztam a barátnőmmel wellnessezni vagy pihenni. Esténként nehezen aludtam el, mert az agyam már a következő napi feladatokon kattogott, vagy ha el is aludtam, hajnalban felébredtem és csak forgolódtam álmatlanul.
Hogy minden kerek legyen mindehhez magas vérnyomás, gyomorégés és állandó ingerlékenység is társult. A craniosacralis terápiára barátnőm zavart el, mintegy ultimátumként. Vagy változtatok az életemen, vagy külön folytatjuk, mert ő nem akar egy "munkaalkoholista" emberrel élni. Persze nem igazán hittem a dologban, de mivel korábban már számtalan módszert kipróbáltam és vagyonokat költöttem egyéb kezelésekre- na meg szerettem volna megtartani a barátnőmet- beadtam a derekamat. Összesen öt kezelésen vettem részt Péternél, és az állapotom folyamatosan és látványosan javult, a stressz tünetei kezelésről kezelésre mérséklődtek, egyre kipihentebb, energikusabb és kiegyensúlyozottabb lettem.
Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. Ajánlom minden sorstársamnak – gondolom vagyunk néhányan - akik szeretnének leszámolni a stressz ideg-és lélekölő hatásával. Manapság már nem visel meg igazán semmi, sokkal könnyedebben veszem a kihívásokat, újra élvezem a munkámat és a szabadidőmet. Remekül alszom, a vérnyomásom normalizálódott és a gyomorégésnek is búcsút inthettem. A többiről pedig kérdezzék meg a barátnőmet! :) Köszönöm Péter!
Péter, Veszprém
elolvasom...
Ha ilyen lesz a mennyország, mint amilyen ez a kezelés volt, akkor az nagyon jó lesz!
Kati néni, 91 éves, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia