Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

2017.09.03
Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.

És akkor még nem is beszéltünk az esetleges elhúzódó gyógyulásról, a krónikussá váló fájdalmakról, a különböző szövődményekről, komplikációkról.

A törés gyógyulását számos tényező befolyásolja: életkorunk, a sérülés nagysága, típusa, általános egészségi állapotunk.

 

A gyógyulás kockázatai

A törések gyógyulásának egyik jellegzetes szövődménye az álízület, mely akkor jön létre, ha a törésben a hagyományos gyógyulási idő letelte után sem alakul ki kellően szilárd csontheg. Ez esetben a törött csontvégek csak szalagosan függnek össze és végtag használhatatlanná válik, így általában műtéti beavatkozásra van szükség.

 

Különösen idősebb és kisgyermek korban a csontok könnyen, kisebb erőbehatásra is eltörhetnek és a gyógyulás sem mindig veszélytelen.

Az idősek törései a csontritkulás következtében lassabban gyógyulnak, mint a fiatalabb korban, miközben a nem használt izmok megmerevednek, elgyengülnek, tovább rontva az állapotukat. Az ijesztő statisztikák szerint például a combnyaktörést elszenvedők 40 százaléka válik járásképtelenné, 30 százalékuk rokkanttá, 20 százalékuk pedig 1 éven belül meghal.

 

A nyílt törések is igen kockázatosak, melyek azonnali műtétet és fokozott odafigyelést igényelnek, egyrészt a fertőzésveszély miatt, másrészt a csontok eredeti pozícióba való visszahelyezése miatt. Még így is előfordulhat csontvelőgyulladás, gennyesedés, vérmérgezés.

A végtagtörések után gyakran visszamarad valamilyen változó intenzitású krónikus fájdalom, illetve enyhébb vagy súlyosabb mozgáskorlátozottság. A balesetek által bekövetkezett csonttöréseknél megsérülnek a lágy részek (inak, szalagok, izomcsoportok, erek és idegek) is. A forradás során az izmok és szalagok megrövidülnek, ez pedig akadályozhatja a teljes körű felépülését, illetve a végtag használatát.

 

Mikor tekinthető gyógyultnak a törés?

A törés akkor tekinthető gyógyultnak, ha a csont teljes átépülése befejeződött.

Ez megtörténhet akár 6-12 hét alatt is, de darabos törések, illetve sípcsont, medencecsont vagy combcsont esetében akár félévnyi, egy évnyi gyógyulási időre is szükségünk lehet.

Fontos tudnunk, hogy a végtag gyógyulásának ideje nem feltétlenül azonos a gipszkötés eltávolításának idejével. A valódi gyógyulás időpontja a teljes terhelhetőség, és a sérülést megelőző mozgásfunkció visszaállása, mely a gipszben töltött idő duplája is lehet.

Még abban az esetben is, ha a gyógyulás szövődménymentes, a törött rész érzékenyen reagálhat a nagyobb erőkifejtésre vagy az időjárási frontokra.

A csonttörés alkalmával a csontot környező lágy részekben ugyanis megszakad a keringés, mely az összeillesztés után ismét megindul ugyan, de lassabban. A keringés felgyorsításához fokozatosan terhelnünk kell a sérült, elgyengült testrészt, mely bizony fájdalommal jár.

 

Törés után craniosacralis terápia?

A törés utáni rehabilitációban nem csupán gyógytornász vagy gyógymasszőr segítségét vehetjük igénybe, de nagyon hasznos lehet a craniosacralis terápia is, mely hatékonyan javítja a test gyógyulási és regenerációs képességeit.

Segíti a csont gyógyulásához, megszilárdulásához szükséges callusképződést, támogatja a csontszövetek termelését, valamint a sérült területek vérellátását, keringését.

Segít a szervezetnek legyőzni a törés okozta fájdalmat és traumát, és hozzájárul a teljes, szövődménymentes felépüléshez.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Mi vár ránk a baleset után? II.

Egy komoly baleset nem csak testünkön hagyhat nehezen múló nyomot..
2018.02.18
bővebben

Mi vár ránk a baleset után? I.

Amikor szerencsésen túlélünk egy karambolt, talán eszünkbe se jut, hogy a neheze még hátravan…
2018.02.09
bővebben

Ne veszítsük el a fejünket!

Hideg, hó, jég és a mozgás öröme.
2017.01.27
bővebben

Téli aggódnivalók

Elmondhatjuk, hogy megérkezett az igazi tél, az elmúlt napokban mind a mínuszokat, mind a téli csapadék összes lehetséges formáját megtapasztalhattuk.
2016.11.17
bővebben
"Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni..."
Évek óta alvászavarral, hátfájással, ízületi fájdalommal, fejfájással, fülzúgással küzdöttem. Kilátástalan volt az életem. A kislányom a sok-sok szenvedésem után szórólapon talált a craniosacralis terápiára. Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni. A második és a harmadik kezelés után a hátfájásom is csökkent. Már az alvásom is kezdett rendeződni. Ahogy a kezelések folytatódtak, a fülzúgásom elmúlt. Egyre többet tudok aludni. A közérzetem megváltozott, jó irányba. A kezeléseket merem mindenkinek ajánlani, aki szeretne a fájdalmaitól megszabadulni és nyugodtan aludni.
Köszönöm Péternek, hogy megváltoztatta az életem. Ritka kedves személyiséget ismertem meg. Munkájához erőt, egészséget kívánok, hogy sok betegen tudjon segíteni!!!
Rozika, Kamond
elolvasom...
Ezt a kezelést mindenkinek receptre kéne felírni!!!
Bernadett, Balatonalmádi
elolvasom...
"A hetedik kezelés után csodák csodájára elmúlt a derékfájás is."
42 éves férfi vagyok, könyvelőként ülőmunkát végzek. A panaszaim 3 hónappal ezelőtt kezdődtek derékfájással és a lábaimba kisugárzó fájdalommal. A fájdalom a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatására sem enyhült, sőt idővel már a járás is nehezen ment és a munkámat is alig tudtam ellátni. 
Régebben többször volt már idegbecsípődésem, ilyenkor 1-2 hét otthon fekvés után panaszok nélkül folytathattam a munkámat, de most nem így történt. Mivel a folyamatos fájdalomtól már aludni is csak nehezen tudtam, egyre ingerültebbé váltam. Elkezdtem kivizsgálásokra járni, ahol kezdődő gerincsérvet állapítottak meg. Az orvos nem javasolt műtétet, helyette tornára küldött, amit 2
hónapja végeztem minden érdemi javulás nélkül. Mivel a tornán kívül más alternatívát nem tudtak ajánlani, kezdtem elkeseredni. Egy barátom javaslatára, ekkor kerültem Péterhez. Az első kezelés után örömmel tapasztaltam, hogy a lábba kisugárzó fájdalom kicsit csökkent. Bár a derékfájás nem változott, ez azért erőt és bizalmat adott a folytatáshoz.
Amikor a második kezelésre érkeztem a lábba kisugárzó fájdalom már nem folyamatosan, csak szakaszosan jelentkezett, végre tudtam aludni, így a közérzetem is jobb lett.
A negyedik kezelés után a lábba sugárzó fájdalom teljesen megszűnt, és végre a derékfájás is csökkent. A hetedik kezelés után csodák csodájára elmúlt a derékfájás is.
Azóta is végtelenül hálás vagyok Péternek és ennek a csodálatos gyógymódnak, hogy visszaadták az egészségemet és az életkedvemet!
László, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia