Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

A munka, ami boldoggá tesz

2017.10.12
A munka, mint örömforrás? Igen, mindössze 3 dolog kell hozzá. Tudd meg, mik ezek!

Felmérések szerint a hazai munkavállalóknak nagyon alacsony elvárásai vannak a munkával kapcsolatban. Sokan a munkát, és azt a tényt, hogy „dolgozni kell”, ­csupán kényszerként és kötelezettségként élik meg és a fizetés mellett legfeljebb a „túlélésre” hajtanak.

Pedig ha belegondolunk, hogy időnk hány százalékát töltjük munkával, nem is olyan idealisztikus és irreális elvárás, hogy közben jól érezzük magunkat.

A flow fogalmát már a munkapszichológia is ismeri; akkor tapasztalhatjuk, ha örömet találunk a munkánkban, és nem csupán a fizetésért vagy az elismerésért végezzük, hanem azért, mert szeretjük.

A Csikszentmihályi Mihály által kidolgozott flow élményről akkor beszélhetünk, ha egy adott tevékenység annyira magával ragad minket, hogy teljesen belefeledkezünk, miközben szinte megáll körülöttünk az idő.

A flow élményét eredetileg a kreatív, művészeti tevékenységekkel hozták összefüggésbe, ám azóta tudjuk, hogy a fogalom bármilyen tevékenységre, szakmára kiterjeszthető; ha adottak bizonyos feltételek, bárki átélheti, akár kőműves, akár könyvelő a szakmája.

 

Ez a három dolog kell ahhoz, hogy élvezzük a munkánkat

 

Ha szeretnénk a munkánkban megélni a flow-t, ehhez legalább három tényező együttes jelenlétére van szükségünk.

Az első, hogy a képességeink igazodjanak a kihívásokhoz, azaz személyiségünknek és kvalitásainknak megfelelő, testhezálló feladatot kapjunk. Ellenkező esetben ugyanis problémák merülnek fel. Például, ha olyan munkát végzünk, amelyen természetes képességeik túlmutatnak, akkor szorongást és stresszt tapasztalunk.
Ezzel szemben, ha fejlett készségeinket olyan iparágban próbáljuk kamatoztatni, amely se nem érdekes, sem kihívást nem jelent, akkor az elvesztegetett tehetségünk és képességünk kapcsán az unalom és az apátia lesz részünk.

A második, hogy világos, egyértelmű, teljesíthető célkitűzéseket kapjunk, illetve állítsunk magunk elé.

A harmadik, hogy az elvégzett munkáról megfelelő visszajelzést kapjunk akár főnökünk, akár kollégáink vagy – vállalkozóként – ügyfeleink részéről.

 

Miért válik javunkra a flow?

Egyrészt, mert munka közben örömet érzünk és nem csüggedést, s mivel szinte repül az idő, a munkanap gyorsabban, élvezetesebben telik.   Másrészt sokkal hatékonyabbak lehetünk, teljesítőképességünk fokozódik, miközben mentálisan sokkal kevésbé fáradunk el.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

A JELENBEN ÉLNI

„A boldogság nem úti cél, hanem maga az utazás.”
2017.03.31
bővebben

Az öröm áramlása

A flow lényegében véve olyan állapotot jelent, amikor valaki a totálisan elmélyül az aktuális tevékenységében. Teljes koncentrációval kézben tartja a helyzetet, minden belső és külső erőforrását, energiáját munkába fogva a lehető legjobb hatásfokkal, teljesítőképessége csúcsán végzi a feladatát.
2016.03.08
bővebben
A kezelés olyan volt mintha gumimatracon lebegnék a medencében és málnaszörpöt iszogatnék.
Anna (8 éves), Bécs
elolvasom...
"Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni..."
Évek óta alvászavarral, hátfájással, ízületi fájdalommal, fejfájással, fülzúgással küzdöttem. Kilátástalan volt az életem. A kislányom a sok-sok szenvedésem után szórólapon talált a craniosacralis terápiára. Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni. A második és a harmadik kezelés után a hátfájásom is csökkent. Már az alvásom is kezdett rendeződni. Ahogy a kezelések folytatódtak, a fülzúgásom elmúlt. Egyre többet tudok aludni. A közérzetem megváltozott, jó irányba. A kezeléseket merem mindenkinek ajánlani, aki szeretne a fájdalmaitól megszabadulni és nyugodtan aludni.
Köszönöm Péternek, hogy megváltoztatta az életem. Ritka kedves személyiséget ismertem meg. Munkájához erőt, egészséget kívánok, hogy sok betegen tudjon segíteni!!!
Rozika, Kamond
elolvasom...
"Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. "
Pénzügyi vezetőként dolgozom a versenyszférában, és talán nem titok, hogy az effajta munka fokozott felelősséggel és stresszel jár. Így természetesen én is rendkívül stresszes és feszült voltam, képtelen voltam ellazulni, kikapcsolni, normális életet élni. Még akkor sem tudtam lazítani, ha pár napra elutaztam a barátnőmmel wellnessezni vagy pihenni. Esténként nehezen aludtam el, mert az agyam már a következő napi feladatokon kattogott, vagy ha el is aludtam, hajnalban felébredtem és csak forgolódtam álmatlanul.
Hogy minden kerek legyen mindehhez magas vérnyomás, gyomorégés és állandó ingerlékenység is társult. A craniosacralis terápiára barátnőm zavart el, mintegy ultimátumként. Vagy változtatok az életemen, vagy külön folytatjuk, mert ő nem akar egy "munkaalkoholista" emberrel élni. Persze nem igazán hittem a dologban, de mivel korábban már számtalan módszert kipróbáltam és vagyonokat költöttem egyéb kezelésekre- na meg szerettem volna megtartani a barátnőmet- beadtam a derekamat. Összesen öt kezelésen vettem részt Péternél, és az állapotom folyamatosan és látványosan javult, a stressz tünetei kezelésről kezelésre mérséklődtek, egyre kipihentebb, energikusabb és kiegyensúlyozottabb lettem.
Bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb befektetés, amit az egészségemmel kapcsolatosan meghozhattam. Ajánlom minden sorstársamnak – gondolom vagyunk néhányan - akik szeretnének leszámolni a stressz ideg-és lélekölő hatásával. Manapság már nem visel meg igazán semmi, sokkal könnyedebben veszem a kihívásokat, újra élvezem a munkámat és a szabadidőmet. Remekül alszom, a vérnyomásom normalizálódott és a gyomorégésnek is búcsút inthettem. A többiről pedig kérdezzék meg a barátnőmet! :) Köszönöm Péter!
Péter, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia