Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

A múlt fogságában

2017.10.22
Miben segíthet a craniosacralis terápia a poszttraumás stressz esetén?

Az életünk során bármikor előfordulhat, hogy olyan súlyos megrázkódtatást kell elszenvednünk, amelyet egyedül képtelenek vagyunk feldolgozni.

A traumatikus, sokkoló eseményeket követően akár évekig, évtizedekig élhetünk együtt olyan kínzó tünetekkel, melyek egy ilyen feldolgozatlan élményből fakadnak. Ezt nevezi a pszichológia poszttraumás stressz rendellenességnek (PTSD).

 

Ha a kiváltó eseményeket követően pár nap múlva jelentkeznek a pszichés tünetek és 4 héten belül lezajlanak, akkor akut stressz zavarról beszélünk, ha azonban ennél később jelentkeznek és/ vagy tovább tartanak, akkor már az ún. poszttraumás stressz szindrómával állunk szemben.

 

A poszttraumás stressz eredete

A betegséget kiválthatja személyesen átélt testi és lelki szenvedés, baleset, súlyos betegség, erőszak, fizikai agresszió, szexuális zaklatás, közeli családtag halála vagy súlyos betegsége, de előfordulhat  terrorcselekmények szemtanúinál, természeti-vagy tömegkatasztrófák túlélőinél is.

Természetesen nem törvényszerű, hogy aki ilyesmit átél, annál a PTSD tünetei kialakulnak. A súlyos megrázkódtatáson átesetteknek kevesebb, mint negyede lesz érintett.

A poszttraumás stressz komoly fizikai és pszichés tünetekkel jár, a fel-felvillanó emlékképek magasan tartják az adrenalinszintet, emiatt a pihenés és nyugodt alvás is lehetetlenné válik. De járhatnak vele együtt rémálmok, hangulatzavarok, depresszió, dührohamok, fejfájás, hasmenés, szívritmuszavarok, pánikrohamok.

A tünetek időnként remisszióba mehetnek át, majd – különböző aktiváló események hatására- újra megjelenhetnek. Megfelelő kezelés nélkül pedig végigkísérhetik az életünket.

 

PTSD a gyermekkorból

A gyerekkori fizikai-, érzelmi bántalmazást, nélkülözést elszenvedő felnőtteknél tipikus, hogy egyáltalán nem emlékeznek a pontos traumatikus eseménysorra, illetve, ha bizonyos történésekre emlékeznek is, az azzal társított érzéseik teljes mértékben törlődnek. A tudatuk a felejtés taktikáját használja túlélési önvédelmi mechanizmusként, hogy felszabadítsa őket az emlékezés fájdalma alól.

Ám évekkel később – általában stressz hatására – ezek az élve eltemetett emlékek kísérteni kezdenek, komoly szorongást, felvillanásszerű emlékeket, rémálmokat okozva.

Az is előfordulhat, hogy az érintett a korábbi megterhelő környezetből kiszabadulva, megerősödve teljesen normális hétköznapi életet él, de élete során bizonyos ingerek (események, érzések, színek, illatok, hangok) a korábbi traumatikus időszakra emlékeztetve tudat alatt aktiválják a korábbi emlékeket, annak minden érzelmi, pszichés és fizikai terhével együtt.

 

Kutatások bizonyítják, hogy a PTSD nagyon jól reagál a craniosacralis kezelésekre, amely könnyű érintéseivel közvetlenül a központi idegrendszerre is hat.

A craniosacralis terápia azáltal, hogy oldja a fej és nyak izmainak, ízületeinek feszességét és serkenti az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, segít enyhíteni az álmatlanság és fejfájás tüneteit.

A betegséggel együtt járó fokozott figyelem, feszültség és állandó készenléti állapot fokozott izomtónussal (az izmok túlzott feszülésével), és a vegetatív idegrendszer túlterhelődésével jár együtt, melyet a kezelések szintén képesek kiegyensúlyozni.

A betegség egyik legkínzóbb tünete, hogy a felvillanó emléktöredékek (flashbackek), valamint rémálmok újra és újra felidézik a történtek egy-egy kulcspillanatát.

Ennek oka, hogy az agy emlékeket feldolgozó központja a hippocampus nem képes ellátni a feladatát, mivel ezen az agyterületen olyan mértékben megnövekszik az adrenalin és egyéb stresszhormonok szintje, hogy felborítja az emlékfeldolgozás folyamatát. 

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a PTSD-ben szenvedőknél a bal agyfélteke kevésbé tudja ellátni feladatait, mint a jobb oldali. A memóriakontrollért felelős hippocampus kisebb a bal oldalon, mint a jobb oldalon. A craniosacralis terápia harmonizálja a két agyfélteke működését, javítja az agyfunkciókat és serkenti az agyi-gerincvelői folyadék áramlását a bal oldali beszédterületen.

Ez segíti a beteget abban, hogy beszámoljon az eseményekről, melyek kulcsfontosságúak a gyógyuláshoz vezető úton. Ha ugyanis ki tudjuk beszélni az átélteket, akkor a flashback ellenőrzése alá kerül és segít semlegesíteni az esemény erejét.
A pánikrohamok, a hosszú távú félelem, a depresszió és az öngyilkossági gondolatok szintén jól reagáltak a craniosacralis kezelésekre.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Elvesztett szavak és mozdulatok

Élet a stroke után
2017.08.17
bővebben

Küzdelem a levegőért

Az asztmás roham tünetei igazán ijesztőek lehetnek, ám ilyenkor se essünk pánikba! Van segítség!
2017.08.03
bővebben

A legbizarabb fóbiák

Tulajdonképpen nincs olyan tárgy, állat vagy helyzet, amitől ne lehetne- látszólag ok nélkül - rettegni.
2017.03.10
bővebben

Kiégve

A kiégési szindróma (angolul burnout syndrome) azokat érinti, akik humán területen dolgoznak, illetve munkájuk során társadalmi és/vagy segítő feladatokat látnak el (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok stb.).
2017.03.03
bővebben

A stressz és a párkapcsolat

A kutatások szerint a stressz a párkapcsolatok egyik leggyakoribb ellensége, amely lassan, de biztosan ássa alá két ember társas életét.
2017.02.18
bővebben
Ezt a kezelést mindenkinek receptre kéne felírni!!!
Bernadett, Balatonalmádi
elolvasom...
"A hetedik kezelés után a fejfájások elmúltak!"
21 éves egyetemista lány vagyok. A panaszaim az érettségire való felkészüléskor kezdődtek, erős migrénes fejfájásokkal. Sajnos kislánykorom óta nagyon izgulós alkat vagyok, tele megfelelési kényszerrel, és önmagam iránti maximalizmussal. Ahogy elkezdtem az egyetemet, a fejfájások már az első vizsgaidőszaknál újra jelentkeztek, ráadásul társult hozzájuk egy folyamatos feszültség, levertség és energiahiány. Tökéletes teljesítményt nyújtani, miközben hasogat az ember feje és állandóan aludna, sajnos lehetetlen. Nagyon kevés folyadékot fogyasztottam, egyszerűen eszembe se jutott, hogy innom kell.
A craniosacralis terápiáról a neten olvastam. Miután számtalan orvosnál és természetgyógyásznál jártam, úgy voltam vele, hogy túl sok vesztenivalóm nincs.
Ekkor kerestem fel Pétert. A közvetlen, barátságos légkör és fogadtatás nagyon optimistává tett, úgy éreztem, jó helyre kerültem.
Az első kezelés után egy-két napig a szokásoshoz képest is fáradtabbnak éreztem magamat, de aztán a korábbi általános fáradtság is nagy mértékben csökkent. Emellett elkezdtem többet inni. A harmadik kezelés után, amikor már a napi folyadékbevitelem is közelített a normálishoz, a fejfájások intenzitása csökkent, a gyakoriságuk azonban egyelőre nem.
A negyedik kezelés után végre a fejfájások gyakorisága is csökkenni kezdett. A hetedik kezelés után a fejfájások elmúltak.
A közérzetem nagyságrendekkel javult, nyugodtabbá és energikusabbá váltam, ezáltal a hatékonyabb tanulás mellett sokkal több időm marad arra, hogy a barátaimmal legyek és olyan dolgokkal foglalkozzak, amelyek feltöltenek és örömet okoznak nekem. Hálás köszönet érte Péternek!
Lilla, Veszprém
elolvasom...
"...a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! " 
5 éve fennálló hallásproblémáim és fülzúgásom voltak – hallókészüléket használtam mindkét fülemben – a jobb fülemmel alig hallottam valamit. 
A barátnőm ajánlására kerestem fel a craniosacralis rendelést, nála jelentős javulás következett be a vállfájdalma enyhülésében.
Az első alkalom után a jobb fülem éjjel nem zúgott, tudtam nyugodtan aludni. A 4. alkalom után kivehettem a hallókészüléket a bal (jobban halló) fülemből, a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! 
A kezelőágyon való fekvés a kezelés hatására csodálatos érzés. Nyugtató, relaxáló.
Ismerettségi körömben mindenkinek szeretettel ajánlom.
Valika, Balatonalmádi
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia