Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Másképp megérkezni

2018.02.06
A szülés és a megszületés egyaránt kockázatos vállalkozás. Hogyan segíthet ebben a craniosacralis terápia?

Nemcsak szülni nehéz, megszületni is, hisz nemcsak az anya küzd erőn felül azért, hogy a kicsi világra jöjjön, a baba is megvívja élete első nagy küzdelmét.

Ez pedig nem mindig sikerül tökéletesen.

 

A terhesség utolsó heteiben az anyaméhben már nagyon szűkös a hely, ami korlátozza a baba mozgását. Ez tovább fokozódik a szülés során, amikor a baba teste összenyomódik, hogy áthaladjon a szülőcsatornán. 

A születési folyamat alatt a csecsemő által tapasztalt stressz és kompresszió hatással lehet a baba puha koponyájára, amelyet úgy terveztek, hogy képes legyen idomulni a szülőcsatorna méreteihez.  A szülés során a kutacsok (vagyis a koponyavarratok találkozásánál elhelyezkedő lágyrészek) megkönnyítik a fej áthaladását a szülőcsatornán, azzal, hogy teret adnak a koponyacsontok rugalmas mozgásának.

Ez egy természetes folyamat melyet a csecsemők többnyire gyorsan korrigálnak, a koponyacsontok fokozatosan visszacsúsznak eredeti helyükre, a kutacsok pedig idővel bezáródnak; az eltorzult fej visszanyeri optimális alakját. Ám a születéssel járó fokozott stressz, illetve a fejet érő túl nagy nyomás hátrányosan befolyásolja ezeket a helyreállítási folyamatokat.

A koponya csontjai ugyan visszacsúsznak, de nem a megfelelő helyzetbe, hanem attól kissé eltérőbe. Ezek a minimális elmozdulások a kötőszöveteken keresztül a test többi részén is feszültséget generálhatnak, valamint nyomást gyakorolhatnak az agyra is.

A csecsemőnél pedig olyan tüneteket okozhatnak, mint a nyugtalanság, alvási nehézségek, gyakori sírás, emésztési zavarok, kólika, mentális vagy fizikai fejlődési lemaradás.

 

Hogyan segítheti a craniosacral terápia a szülés előtt és után?

Egyrészt már a szülés előtt segíthet az anyának azáltal, hogy oldja és ellazítja a csont- és izomrendszerében, valamint a méhében és a szülőcsatornában kialakult feszültséget. Ez nagyban megkönnyítheti, gyorsabbá és stresszmentesebbé teheti a baba „utazását”.

Másrészt- a már kialakult problémák esetén hatékonyan segítheti a tünetek kezelését.

Gyengéd érintésekkel eléri, hogy a lágy koponyacsontok optimális helyzetbe kerüljenek, elősegítve ezáltal, hogy a baba felszabadíthassa fizikai és érzelmi feszültségeit, és beindíthassa szervezetének öngyógyító folyamatait.

 

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?

Mivel a kezelés során rendkívül gyengéd, alig észrevehető érintéseket alkalmaz, a craniosacralis terápia az egyik legbiztonságosabb módszer, amellyel csecsemőket (akár újszülötteket) és kisgyermekeket kezelhet (még akut fájdalommal járó állapotok esetén is).

Tekintve, hogy kezelés igen gyengéd és megnyugtató, a csecsemők és gyerekek számára kifejezetten kellemes, ellazító, pozitív élményt jelent.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

A pozitív teszttől a szülésig

Babát várni és szülővé válni csodálatos élmény, ám mind fizikailag, mind mentálisan kihívással teli, kimerítő időszak egy nő életében.
2017.12.01
bővebben

HOGY LEHET, HOGY NEM VAGY BOLDOG?

A szülést követő időszak fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő az anyák számára. Hát még, ha a kialvatlanság és kimerültség mellett a bűntudattal is meg kell küzdeniük, hogy környezetük várakozásával szemben nem tudnak szívből örülni a babájuknak.
2017.03.22
bővebben

Újra megszületni

A traumatikus születési élmények semlegesítése
2016.10.07
bővebben

Szépen megszületni

A Frederick Leboyer könyve, A gyöngéd születés harminc évvel ezelőtt jelent meg először.
2016.07.24
bővebben

Trauma és sokk a születés idején

A pszichológia már jó ideje kutatja, hogy a születés élménye, valamint a magzati lét, hogyan befolyásolja későbbi felnőtt életünket, érzelemvilágunkat, viselkedésünket, ellenálló képességünket.
2016.06.30
bővebben
"...a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom."
2014. januárjában a jobb kezem középső ujját megműtötték ínhüvelygyulladás miatt kialakult pattanó ujj problémával. A kézsebész orvosom azzal búcsúzott tőlem, hogy nem ez volt az utolsó ujjműtétem, mert reumás a kezem. 
A műtét után az ujjamat csak masszírozással tudtam kiegyenesíteni, ami csak rövid ideig tartott. Néhány hónap múlva valóban jelentkezett ízületi fájdalom a jobb kéz kicsi ujjánál is. Mivel jobbkezes vagyok, a két beteg ujj elég nagy akadályt és fájdalmat okozott a mindennapi munkavégzésben (írás, főzés, takarítás, stb.). 
Nem szerettem volna újra műtétet és nem adtam fel a gyógyulás reményét. Néhány évvel ezelőtt a tévében láttam egy beszélgetést Gábriel Orsolyával. Nagyon szimpatikusnak találtam a craniosacralis terápiát. Az Ő honlapján találtam rá Péterre. Már a harmadik kezelés után – nagyon boldogan – teljesen kiegyenesedett ujjakkal helyeztem a kezemet Péter elé az asztalra. Az ötödik kezelés után már a fájdalom is megszűnt. Péternek és a terápiának köszönhetem, hogy a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom. 
Emésztő szervrendszeri problémám (szinte állandó puffadás) is megszűnt a kezelések hatására. A terápia mellett táplálkozási tanácsot is kaptam. Ma már sokkal jobb a közérzetem. A kezelés számomra jó, kellemes érzés volt. Az idő minden alkalommal gyorsan elszállt. Hálásan köszönöm a munkáját!
Emőke, Ajka
elolvasom...
"Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is."
A 33 éves vagyok, krónikus fejfájással kerestem fel Pétert. A fejfájás évek óta kínzott, noha az orvosok semmi szervi okot nem találtak.
A fájdalomcsillapítók némileg javítottak a helyzetemen, de ilyen fiatalon nem akartam ennyi gyógyszert szedni, így folyamatosan alternatív megoldások után kutattam. Az internetet böngészve találtam Péter honlapjára, és hamarosan be is jelentkeztem hozzá kezelésre.
A fejfájás mellett egyéb tünetek is kínoztak (alacsony vérnyomás, gyakori szédülés, álmosság, koncentrációs zavarok). Kiderült, hogy ezekhez hozzájárult az is, hogy valószínűleg túl kevés folyadékot fogyasztottam eddig.
Ahogy utána számoltam, kiderült, hogy valóban nagyon keveset ittam (napi 1 liter alatt), mert szinte soha nem éreztem szomjúságot.
Már az első kezelés után sokkal energikusabbnak éreztem magam és a fejfájás intenzitása, illetve gyakorisága is csökkent. A harmadik kezelés (és 3 hét „megfelelő mennyiségű ivás”) után meglepve tapasztaltam, hogy a fejfájás szinte teljesen elmúlt. Az ötödik kezelés után olyan jól éreztem magam, mint még soha eddig. Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is. Köszönöm.
Petra, Ajka
elolvasom...
"A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban..."
Attila unokám születése óta örökmozgó kisfiú volt, na meg szófogadatlan, önfejű, nehezen kezelhető. Már az óvodában felhívták rá a figyelmet, hogy nézessük meg egy pszichológussal, mert „hiperaktív gyanús”. Sajnos az óvónő véleménye beigazolódott, így nagycsoportos korától Atillát rendszeresen tornára és fejlesztésre vittük, de az iskola első évében sajnos így is rengeteg problémája akadt.
Nem figyelt, óra közben beszélt, rendetlenkedett, vagy csak felállt és futott egy kört a teremben, zavarta a többieket, szóval szokás szerint nem fért a bőrébe. Persze a tanulásban is nagy lemaradásai voltak, csúnyán írt és nem ment az olvasás se, hiába foglalkoztunk vele.
A craniosacralis terápiát én javasoltam a lányomnak, mivel korábban, más okok miatt én is részt vettem néhány kezelésen és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Péterrel elkezdtük a közös munkát, és mind nagyon boldogok voltunk, mert Attila a kezelések hatására nagyon sokat fejlődött!
A 3. kezelés után a tanítónő mosolyogva fogadta a lányomat, azt kérdezte, mit csináltunk az unokámmal, mert „megtáltosodott”.
A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban, aktívan részt vesz az órai munkában, fegyelmezettebb lett, és az írása, olvasása is szépen javult. Már attól féltünk, hogy évet kell majd ismételnie, de hála a kezeléseknek szerencsére nem így alakult, fel tudott zárkózni mindenben! Unokám idén kezdte el a második osztályt és úgy látjuk, hogy a terápia eredménye tartós, mert eddig még idén se volt rá panasz.
D. Zoltánné, Zirc
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia