Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Mi vár ránk a baleset után? I.

2018.02.09
Amikor szerencsésen túlélünk egy karambolt, talán eszünkbe se jut, hogy a neheze még hátravan…

Az egyik pillanatban még rutinosan a munkahelyünk felé tartunk és az előttünk álló feladatokon jár az agyunk, a másikban a fékcsikorgás és a csattanás hangja ránt vissza minket a valóságba..

Hazánkban évente tízezrek szenvednek közúti balesetet az utakon, szerencsére a többség megússza kisebb-nagyobb személyi sérülésekkel.

Ám egy ilyen baleset feldolgozása nem könnyű feladat. A fizikai gyógyulás és regeneráció hosszú hetek, hónapok kemény munkája lehet, nem beszélve a lelki sérülésekről.

Talán nem is gondolnánk rá, de a craniosacralis terápia ilyenkor is hasznunkra lehet!

 

Közvetlenül az ütközés után fájdalmat érezhetünk a sérülések miatt, máskor csak kábultak vagy sokkos állapotban vagyunk, esetleg remegünk. A fizikai tünetek többnyire másnap erősödnek fel.

 

A karambolok tipikus sérülései

Amennyiben az autónkban van légzsák, a városi baleseteket akár sérülés nélkül, vagy minimális sérüléssel is megúszhatjuk, bár a biztonsági öv könnyen eltörheti el a kulcscsontot, és bordarepedést vagy mellkasi bevérzést is okozhat.

A régebbi típusú, légzsák nélküli autóknál viszont még bekötött övvel is súlyos sérülésekre lehet számítani.

Ütközésnél tipikusak a pedálok és a műszerfal okozta sarokcsont, boka, sípcsont, alsó lábszár, illetve medence törések, gyakori a csípőficam, esetleg az ágyéki gerinc törése. Bár a biztonsági öv tartja a felsőtestet, a fej nekicsapódik a kormánynak, ez pedig gyakran vezet arccsonttöréshez, homloktöréshez, valamint agyi traumákhoz.

 

Az ostorcsapásos sérülés

Az ütközés gyakran nagy erővel rántja előre és hátra a fejet, ez az ún. ostorcsapás- sérülés. Ilyenkor a nyak egyes szakaszai a nagy lendület következtében természetes ívükhöz képest ellentétes irányba rándulnak, súlyos és hosszú ideig gyógyuló sérülésekhez vezetve.

 

Bár a csontok többnyire nem törnek el, a nyak kisízületei megrándulnak, az izmokban, szalagokban pedig apró szakadások következnek be. Sérülhetnek, megrepedhetnek a csigolyák közötti porckorongok (akár sérvet is okozva), valamint megrándulhatnak a gerincvelőből kilépő idegek.

A nyak, váll, vállöv, felkar izmai fájdalmasak és merevek lesznek, korlátozva és gyengítve ezeknek a területeknek a mozgását és izomerejét.

Az idegrendszert érő trauma fejfájást, fülzúgást, szédülést okozhat, emellett állandó fáradtságot, idegrendszeri túlérzékenységet is tapasztalhatunk.

Az orvosi kezelés mellett szükség lehet gyógytornára, fizikoterápiára, masszázsra, izomlazításra.

A craniosacralis terápia is fontos kiegészítő terápia lehet, mind a fizikai panaszok, mind az érzelmi sokk tüneteinek csökkentésében.

Egy autóbaleset után az izmok, az ínszalagok és a csontok közötti varratok összenyomódnak és torzulnak, ami korlátozásokat hoz létre, amelyek gátolják az agy és a gerincvelő körül keringő cranioacralis folyadék mozgását. Pedig a craniosacralis rendszer hatással van az idegrendszerre, csont-és izomrendszerre, szív-és érrendszerre, immunrendszerre, a különböző szervekre, kötőszövetekre, testnedvekre.

Könnyű belátni tehát, hogy a megfelelő működése elengedhetetlen a testi-lelki egészségünk fenntartásához.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Mi vár ránk a baleset után? II.

Egy komoly baleset nem csak testünkön hagyhat nehezen múló nyomot..
2018.02.18
bővebben

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.
2017.09.03
bővebben

Ne veszítsük el a fejünket!

Hideg, hó, jég és a mozgás öröme.
2017.01.27
bővebben

Téli aggódnivalók

Elmondhatjuk, hogy megérkezett az igazi tél, az elmúlt napokban mind a mínuszokat, mind a téli csapadék összes lehetséges formáját megtapasztalhattuk.
2016.11.17
bővebben
"A negyedik kezelés után rádöbbentem, hogy nem fájt a fejem már több hete. "
11 éve küzdöttem migrénes fejfájással. Eleinte csak "fájdogált", aztán jöttek a rohamok amikor már megmozdítani sem tudtam a fejem, mert abban a pillanatban hányinger és elég sokszor hányás jelentkezett. Arról nem is beszélve, hogy sötét szobában, csendben tudtam csak "elviselni" a fájdalmat. Hiába a sok fájdalomcsillapító, időnként meg sem éreztem, hogy bevettem a gyógyszert. 
Elhatároztam, hogy kivizsgáltatom magam egy szakemberrel. Megtörtént minden vizsgálat, minden negatív eredménnyel, azt mondták örököltem - édesanyám szintén migrénes volt - fájdalomcsillapítót írtak fel, ami szintén nem szüntette meg a rohamokat. Megpróbáltam egy természetes alapanyagú gyógyszert. Körülbelül 3 hónapig szedtem, valóban tünetmentes voltam 1-2 hétig, de amikor nagyobb fronthatások értek, ismét ágynak dőltem. 
Amikor megláttam a craniosacralis terápiát az interneten, először tovább lapoztam az oldalon, majd nem hagyott békén a gondolat, hogy nézzem meg. Rákattintottam és előttem volt a megoldás a problémára. Eleinte szkeptikus voltam mert már egyszer ráfaragtam egy természetes gyógymóddal. Többször elolvastam az elejétől a végéig az oldalt és úgy gondoltam meg kell próbálnom minden lehetséges alternatívát. Majd felhívtam Pétert, akivel megbeszéltünk egy időpontot, hogy mikor kezdhetjük a terápiát. 
Laikusként mentem el az első kezelésre, azt sem tudtam mi vár rám, de már minden mindegy alapon belevágtam, mert nagyon szerettem volna megszabadulni a migréntől. Az első kezelés előtt Péter alaposan kikérdezett mindenről, amikor vége lett a kezelésnek, teljesen más lett a közérzetem. A negyedik kezelés után rádöbbentem, hogy nem fájt a fejem már több hete. 
Ehhez kitartás, türelem, nagyon sok folyadék és persze Péter kellett, akinek ezúton is köszönöm, hogy segített megszabadulni 11 évnyi kínlódástól és a fájdalomcsillapítók tömegétől.
Viki, Csopak
elolvasom...
"Az ötödik kezelés után a térdfájdalom és ezzel együtt a derékfájdalom is megszűnt."
Mindig is a mozgás volt az életem. Már kislányként is aktívan sportoltam (RSG-ztem és úsztam), jelenleg heti 4 alkalommal járok aerobikra. Pár hete a bal térdem bevizesedett, feszített, fájt és hajlítani se tudtam. Az egész lábamat merevnek éreztem. A sántikálás miatt aztán derekam is fájni kezdett, amit korábban soha nem tapasztaltam. A térdfájdalmak miatt pihenni kényszerültem, használtam ilyen-olyan gyulladáscsökkentőket, de a várva várt javulás elmaradt. Ingerültté váltam, és kezdtem úgy érezni, hogy megőrülök otthon a tétlenségtől. Hiányzott a mozgás, ami annyira az életem része volt, hogy el se tudtam képzelni, hogy mit csináljak nélküle.
A craniosacralis terápiára egy barátnőm javaslatára mentem el. Bár voltak kételyeim, Péter már az első alkalommal nagyon kedvesnek és meggyőzőnek tűnt. Az első kezelésen a térdemet végig nagyon forrónak éreztem, az egész lábam bizsergett. A kezelés végére a két láb érzete kezdett hasonló menni. Másnapra az ödémás terület szemmel láthatóan csökkent, a fájó térdem mérete elkezdett újra közelíteni az eredetihez. Végre újra be tudtam hajlítani, bár még mindig érzékeny volt. Azáltal, hogy jobban működött a lábam, a derékfájdalom is mérséklődött. Az ötödik kezelés után a térdfájdalom és ezzel együtt a derékfájdalom is megszűnt. Bár óvatosan, és fokozatos terheléssel, de végre ismét elkezdhettem aerobikozni, amiben már nem korlátozott semmi. Azóta a lelkem is újra rendben van.
Köszönöm Péternek, hogy visszaadta nekem mozgás örömét! Tudom, hogy legközelebb, hasonló esetben kihez kell fordulnom!
Zsanett, Veszprém
elolvasom...
"A hetedik kezelés után a fejfájások elmúltak!"
21 éves egyetemista lány vagyok. A panaszaim az érettségire való felkészüléskor kezdődtek, erős migrénes fejfájásokkal. Sajnos kislánykorom óta nagyon izgulós alkat vagyok, tele megfelelési kényszerrel, és önmagam iránti maximalizmussal. Ahogy elkezdtem az egyetemet, a fejfájások már az első vizsgaidőszaknál újra jelentkeztek, ráadásul társult hozzájuk egy folyamatos feszültség, levertség és energiahiány. Tökéletes teljesítményt nyújtani, miközben hasogat az ember feje és állandóan aludna, sajnos lehetetlen. Nagyon kevés folyadékot fogyasztottam, egyszerűen eszembe se jutott, hogy innom kell.
A craniosacralis terápiáról a neten olvastam. Miután számtalan orvosnál és természetgyógyásznál jártam, úgy voltam vele, hogy túl sok vesztenivalóm nincs.
Ekkor kerestem fel Pétert. A közvetlen, barátságos légkör és fogadtatás nagyon optimistává tett, úgy éreztem, jó helyre kerültem.
Az első kezelés után egy-két napig a szokásoshoz képest is fáradtabbnak éreztem magamat, de aztán a korábbi általános fáradtság is nagy mértékben csökkent. Emellett elkezdtem többet inni. A harmadik kezelés után, amikor már a napi folyadékbevitelem is közelített a normálishoz, a fejfájások intenzitása csökkent, a gyakoriságuk azonban egyelőre nem.
A negyedik kezelés után végre a fejfájások gyakorisága is csökkenni kezdett. A hetedik kezelés után a fejfájások elmúltak.
A közérzetem nagyságrendekkel javult, nyugodtabbá és energikusabbá váltam, ezáltal a hatékonyabb tanulás mellett sokkal több időm marad arra, hogy a barátaimmal legyek és olyan dolgokkal foglalkozzak, amelyek feltöltenek és örömet okoznak nekem. Hálás köszönet érte Péternek!
Lilla, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia