Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Mi vár ránk a baleset után? I.

2018.02.09
Amikor szerencsésen túlélünk egy karambolt, talán eszünkbe se jut, hogy a neheze még hátravan…

Az egyik pillanatban még rutinosan a munkahelyünk felé tartunk és az előttünk álló feladatokon jár az agyunk, a másikban a fékcsikorgás és a csattanás hangja ránt vissza minket a valóságba..

Hazánkban évente tízezrek szenvednek közúti balesetet az utakon, szerencsére a többség megússza kisebb-nagyobb személyi sérülésekkel.

Ám egy ilyen baleset feldolgozása nem könnyű feladat. A fizikai gyógyulás és regeneráció hosszú hetek, hónapok kemény munkája lehet, nem beszélve a lelki sérülésekről.

Talán nem is gondolnánk rá, de a craniosacralis terápia ilyenkor is hasznunkra lehet!

 

Közvetlenül az ütközés után fájdalmat érezhetünk a sérülések miatt, máskor csak kábultak vagy sokkos állapotban vagyunk, esetleg remegünk. A fizikai tünetek többnyire másnap erősödnek fel.

 

A karambolok tipikus sérülései

Amennyiben az autónkban van légzsák, a városi baleseteket akár sérülés nélkül, vagy minimális sérüléssel is megúszhatjuk, bár a biztonsági öv könnyen eltörheti el a kulcscsontot, és bordarepedést vagy mellkasi bevérzést is okozhat.

A régebbi típusú, légzsák nélküli autóknál viszont még bekötött övvel is súlyos sérülésekre lehet számítani.

Ütközésnél tipikusak a pedálok és a műszerfal okozta sarokcsont, boka, sípcsont, alsó lábszár, illetve medence törések, gyakori a csípőficam, esetleg az ágyéki gerinc törése. Bár a biztonsági öv tartja a felsőtestet, a fej nekicsapódik a kormánynak, ez pedig gyakran vezet arccsonttöréshez, homloktöréshez, valamint agyi traumákhoz.

 

Az ostorcsapásos sérülés

Az ütközés gyakran nagy erővel rántja előre és hátra a fejet, ez az ún. ostorcsapás- sérülés. Ilyenkor a nyak egyes szakaszai a nagy lendület következtében természetes ívükhöz képest ellentétes irányba rándulnak, súlyos és hosszú ideig gyógyuló sérülésekhez vezetve.

 

Bár a csontok többnyire nem törnek el, a nyak kisízületei megrándulnak, az izmokban, szalagokban pedig apró szakadások következnek be. Sérülhetnek, megrepedhetnek a csigolyák közötti porckorongok (akár sérvet is okozva), valamint megrándulhatnak a gerincvelőből kilépő idegek.

A nyak, váll, vállöv, felkar izmai fájdalmasak és merevek lesznek, korlátozva és gyengítve ezeknek a területeknek a mozgását és izomerejét.

Az idegrendszert érő trauma fejfájást, fülzúgást, szédülést okozhat, emellett állandó fáradtságot, idegrendszeri túlérzékenységet is tapasztalhatunk.

Az orvosi kezelés mellett szükség lehet gyógytornára, fizikoterápiára, masszázsra, izomlazításra.

A craniosacralis terápia is fontos kiegészítő terápia lehet, mind a fizikai panaszok, mind az érzelmi sokk tüneteinek csökkentésében.

Egy autóbaleset után az izmok, az ínszalagok és a csontok közötti varratok összenyomódnak és torzulnak, ami korlátozásokat hoz létre, amelyek gátolják az agy és a gerincvelő körül keringő cranioacralis folyadék mozgását. Pedig a craniosacralis rendszer hatással van az idegrendszerre, csont-és izomrendszerre, szív-és érrendszerre, immunrendszerre, a különböző szervekre, kötőszövetekre, testnedvekre.

Könnyű belátni tehát, hogy a megfelelő működése elengedhetetlen a testi-lelki egészségünk fenntartásához.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Mi vár ránk a baleset után? II.

Egy komoly baleset nem csak testünkön hagyhat nehezen múló nyomot..
2018.02.18
bővebben

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.
2017.09.03
bővebben

Ne veszítsük el a fejünket!

Hideg, hó, jég és a mozgás öröme.
2017.01.27
bővebben

Téli aggódnivalók

Elmondhatjuk, hogy megérkezett az igazi tél, az elmúlt napokban mind a mínuszokat, mind a téli csapadék összes lehetséges formáját megtapasztalhattuk.
2016.11.17
bővebben
"...a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! " 
5 éve fennálló hallásproblémáim és fülzúgásom voltak – hallókészüléket használtam mindkét fülemben – a jobb fülemmel alig hallottam valamit. 
A barátnőm ajánlására kerestem fel a craniosacralis rendelést, nála jelentős javulás következett be a vállfájdalma enyhülésében.
Az első alkalom után a jobb fülem éjjel nem zúgott, tudtam nyugodtan aludni. A 4. alkalom után kivehettem a hallókészüléket a bal (jobban halló) fülemből, a 7. alkalom után a jobb fülemmel is hallókészülék nélkül JELENTŐS JAVULÁST ÉSZLELTEM! 
A kezelőágyon való fekvés a kezelés hatására csodálatos érzés. Nyugtató, relaxáló.
Ismerettségi körömben mindenkinek szeretettel ajánlom.
Valika, Balatonalmádi
elolvasom...
"...a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom."
2014. januárjában a jobb kezem középső ujját megműtötték ínhüvelygyulladás miatt kialakult pattanó ujj problémával. A kézsebész orvosom azzal búcsúzott tőlem, hogy nem ez volt az utolsó ujjműtétem, mert reumás a kezem. 
A műtét után az ujjamat csak masszírozással tudtam kiegyenesíteni, ami csak rövid ideig tartott. Néhány hónap múlva valóban jelentkezett ízületi fájdalom a jobb kéz kicsi ujjánál is. Mivel jobbkezes vagyok, a két beteg ujj elég nagy akadályt és fájdalmat okozott a mindennapi munkavégzésben (írás, főzés, takarítás, stb.). 
Nem szerettem volna újra műtétet és nem adtam fel a gyógyulás reményét. Néhány évvel ezelőtt a tévében láttam egy beszélgetést Gábriel Orsolyával. Nagyon szimpatikusnak találtam a craniosacralis terápiát. Az Ő honlapján találtam rá Péterre. Már a harmadik kezelés után – nagyon boldogan – teljesen kiegyenesedett ujjakkal helyeztem a kezemet Péter elé az asztalra. Az ötödik kezelés után már a fájdalom is megszűnt. Péternek és a terápiának köszönhetem, hogy a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom. 
Emésztő szervrendszeri problémám (szinte állandó puffadás) is megszűnt a kezelések hatására. A terápia mellett táplálkozási tanácsot is kaptam. Ma már sokkal jobb a közérzetem. A kezelés számomra jó, kellemes érzés volt. Az idő minden alkalommal gyorsan elszállt. Hálásan köszönöm a munkáját!
Emőke, Ajka
elolvasom...
"Köszönöm Petinek, hogy újjávarázsolta az életemet 57 évesen."
A fiam ismeretsége révén találkoztam Petivel, aki szinte újjávarázsolta az életemet. Krónikus betegségeim vannak, illetve voltak: cukorbetegség, magas vérnyomás, nyaki sérv, egyéb ízületi és szemészeti problémák. Amióta járok Petihez a kezdeti 28 db orvosságból ma már csak 8-at szedek, ebből kettő vitamin. A napi négyszeri inzulin adagom szinte a felére csökkent. A nyaki sérvem (3 db volt) melyet műteni kellett volna, a kezelések során eltűnt. A cukorbetegségnek sajnos tudjuk milyen komoly érrendszeri szövődményei vannak. A szememnél a szemfenéknél nagy véres tócsákat találtak, melyek a kezelések után az újabb vizsgálaton már pici tócsákká váltak. A minap voltam egy vizsgálaton, ahol rendben találták az érrendszeremet.
Amióta craniosacralis terápiára járok, mintha kicseréltek volna. Több az energiám, jobb a munkabírásom, nem vagyok olyan fáradékony, nyugodtan alszom. Elhagyhattam a rengeteg gyógyszert a mellékhatásaikkal együtt. Hálás vagyok, hogy találkoztam ezzel a módszerrel, mely ilyen jó közérzetet biztosít számomra. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne változtatni az életén és szeretné elhagyni vagy csökkenteni a gyógyszeradagját. Köszönöm Petinek, hogy újjávarázsolta az életemet 57 évesen.
Magdi, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia