Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Mi vár ránk a baleset után? II.

2018.02.18
Egy komoly baleset nem csak testünkön hagyhat nehezen múló nyomot..

Az egyik pillanatban még rutinosan a munkahelyünk felé tartunk és az előttünk álló feladatokon jár az agyunk, a másikban a fékcsikorgás és a csattanás hangja ránt vissza minket a valóságba..

 

Felmérések szerint a komolyabb balesetet túlélők 10-45 százaléka képtelen túllépni a történtek felett, az eseményt követően még hónapokig, évekig küzdhetnek az emlékekkel.

Az idegrendszert érő trauma fejfájást, migrént, fülzúgást, szédülést okozhat, emellett állandó fáradtságot, idegi túlérzékenységet, koncentrációs zavarokat is tapasztalhatnak.

Súlyosabb esetben az intenzív szorongáson túl megjelenhetnek a pánikrohamok, jelentkezhet depresszió, alvászavarok, a stressztűrő képesség romlása, gyógyszerfüggőség.

 

Az emlékek fogságában

A poszttraumás stressz tüneteként a balesetet követő időszakban a túlélők gyakran emlékeznek vissza a történtekre: képek, érzések villannak be, és visszatérő álmokban, rémálmokban élhetik újra a történteket.

Persze ezek a tünetek nem csak autóbaleset után jelentkezhetnek, ugyanúgy megjelenhetnek biciklis ütközés, egy komolyabb esés, lovasbaleset, nemi erőszak vagy súlyos testi bántalmazás után.

A poszttraumás tünetek megjelenhetnek közvetlenül az esemény után, de az is előfordulhat, hogy csak évekkel később jelentkeznek.

 

A felejtés, mint mentőkötél

Az elkerülő viselkedés szintén a poszttraumás stressz egyik tipikus megjelenési formája.

A komoly, életveszélyes balesetet, helyzetet túlélők nem szívesen emlékeznek a történtekre, így tudatosan nem gondolnak rá, esetleg tudatalattijuk jóvoltából valóban képtelenek felidézni a történteket.

Soha senkinek nem beszélnek a traumatikus eseményről, kerülik azokat a szituációkat, tevékenységeket, amelyek emlékeket idézhetnek fel bennük (pl. nem ülnek autóba a baleset után), esetleg otthonukból se mernek kimozdulni. Ezek az emberek társas kapcsolataikat is elhanyagolhatják, bezárkózhatnak, depresszióssá válhatnak.

 

Hogyan segíthet a craniosacralis kezelés?

A craniosacralis terápia segíthet a fizikai és érzelmi traumák kezelésében és felszabadításában.

A kezelés alatt gyakran rejtett sokk szabadul fel, mely felszabadítja az érzelmeket, és miközben a kezelés nyugodt, biztonságos körülményeket biztosít számára, a beteg végre tud beszélni a történtekről.

A feldolgozatlan érzelmekből úgynevezett „energia ciszta"képződhet a szövetekben, melyek tartósan fenntarthatják a negatív érzelmeink fizikai és pszichés tüneteit. Ebben segíthet nekünk a craniosacralis terápia részét képező SER (Somato Emotional Release) módszere, ahol a terapeuta irányításával meg tudjuk keresni, és fel tudjuk szabadítani a szöveti szinten eltárolt traumákat, pszichés reakciókat, negatív érzelmi tapasztalatokat.

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

Mi vár ránk a baleset után? I.

Amikor szerencsésen túlélünk egy karambolt, talán eszünkbe se jut, hogy a neheze még hátravan…
2018.02.09
bővebben

Mi vár ránk műtét után?

Életünk során nem igen kerülhetjük el, hogy legalább egyszer műtéten essünk át, akár egy baleset, akár valamilyen akut vagy krónikus betegség kapcsán.
2017.09.16
bővebben

A gipsz néha nem elég: a törések utáni regenerációról

Egy csonttörés mindenképp kellemetlen dolog, egyrészt a fájdalmak miatt, másrészt mert hetekre kiesünk miatta a munkából.
2017.09.03
bővebben

Ne veszítsük el a fejünket!

Hideg, hó, jég és a mozgás öröme.
2017.01.27
bővebben

Téli aggódnivalók

Elmondhatjuk, hogy megérkezett az igazi tél, az elmúlt napokban mind a mínuszokat, mind a téli csapadék összes lehetséges formáját megtapasztalhattuk.
2016.11.17
bővebben
"Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni..."
Évek óta alvászavarral, hátfájással, ízületi fájdalommal, fejfájással, fülzúgással küzdöttem. Kilátástalan volt az életem. A kislányom a sok-sok szenvedésem után szórólapon talált a craniosacralis terápiára. Első kezelés után a fejfájásom megszűnt. El sem akartam hinni. A második és a harmadik kezelés után a hátfájásom is csökkent. Már az alvásom is kezdett rendeződni. Ahogy a kezelések folytatódtak, a fülzúgásom elmúlt. Egyre többet tudok aludni. A közérzetem megváltozott, jó irányba. A kezeléseket merem mindenkinek ajánlani, aki szeretne a fájdalmaitól megszabadulni és nyugodtan aludni.
Köszönöm Péternek, hogy megváltoztatta az életem. Ritka kedves személyiséget ismertem meg. Munkájához erőt, egészséget kívánok, hogy sok betegen tudjon segíteni!!!
Rozika, Kamond
elolvasom...
"A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban..."
Attila unokám születése óta örökmozgó kisfiú volt, na meg szófogadatlan, önfejű, nehezen kezelhető. Már az óvodában felhívták rá a figyelmet, hogy nézessük meg egy pszichológussal, mert „hiperaktív gyanús”. Sajnos az óvónő véleménye beigazolódott, így nagycsoportos korától Atillát rendszeresen tornára és fejlesztésre vittük, de az iskola első évében sajnos így is rengeteg problémája akadt.
Nem figyelt, óra közben beszélt, rendetlenkedett, vagy csak felállt és futott egy kört a teremben, zavarta a többieket, szóval szokás szerint nem fért a bőrébe. Persze a tanulásban is nagy lemaradásai voltak, csúnyán írt és nem ment az olvasás se, hiába foglalkoztunk vele.
A craniosacralis terápiát én javasoltam a lányomnak, mivel korábban, más okok miatt én is részt vettem néhány kezelésen és nagyon meg voltam elégedve az eredménnyel.
Péterrel elkezdtük a közös munkát, és mind nagyon boldogok voltunk, mert Attila a kezelések hatására nagyon sokat fejlődött!
A 3. kezelés után a tanítónő mosolyogva fogadta a lányomat, azt kérdezte, mit csináltunk az unokámmal, mert „megtáltosodott”.
A további kezelések hatására Attila jóval nyugodtabb lett, képes volt végigülni az órákat a padban, aktívan részt vesz az órai munkában, fegyelmezettebb lett, és az írása, olvasása is szépen javult. Már attól féltünk, hogy évet kell majd ismételnie, de hála a kezeléseknek szerencsére nem így alakult, fel tudott zárkózni mindenben! Unokám idén kezdte el a második osztályt és úgy látjuk, hogy a terápia eredménye tartós, mert eddig még idén se volt rá panasz.
D. Zoltánné, Zirc
elolvasom...
"...lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez."
Hosszabb, rövidebb kihagyásokkal, változatos tünetekkel, de gyakorlatilag egy életen át szenvedtem migrénes rohamoktól. Ebben az évben 80 éves leszek, minden új és legújabb gyógyszert is kipróbáltam már. Közel egy éve a migrén megint gyakrabban és egyre súlyosabb tünetekkel jelentkezett. Az időjárás változásra rendkívül érzékeny lettem. A fejgörcs, a szédülés és a hányinger szinte állandósult, sem enni, sem aludni nem tudtam, egyre gyengébb lettem. Ilyen állapotban találtam a facebookon a craniosacralis terápiára. Köszönet a "jótét lélek"-nek, aki megosztotta. Másnap kicsit félve telefonáltam, attól tartottam, hogy az időseknek ez a terápia ellenjavalt. Szerencsére nem így történt. Bátorítást, biztatást és időpontot kaptam. 
A javulás már az első kezelés után elkezdődött. A második kezelés óta a migrén nem jelentkezett, jobban tudok aludni, lelkileg, fizikailag erősödök. A harmadik kezelés után vettem a bátorságot és Budapestre utaztam egy családi ünnepségre. A craniosacralis terápia nagyon szelíd, megnyugtató gyógymód. Nekem az nagyon jó, hogy az égvilágon semmit nem kell tennem, teljesen rábízhatom magam a terapeutára, Péterre. 
Jelenleg a hatodik kezelés után vagyok, lassan visszatérhetek a megszokott életvitelemhez. Járok könyvtárba, hangversenyre és főként a klubomba, ahol vidám a társasági élet. Köszönet ezért a szelíd és hatásos gyógymódért, melyet szívből ajánlok minden kor- és sorstársamnak.
Ági néni, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia