Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

A téli álom utáni nehéz ébredés

2018.03.04
A természet ébredezik, mi pedig legszívesebben egész nap aludnánk. Ismerős?

A hosszú tél után, amikor a véget nem érő hideget és a borongós, rövid nappalokat végre a napfény váltja fel sokan nem az életerőt tapasztaljuk meg magunkban, hanem épp ellenkezőleg: ólmos fáradtság lesz rajtunk úrrá.

 

A tavaszi fáradtság a szervezetünk normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált át.

Ám az átállás tovább csökkenti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat, és olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint az aluszékonyság, fejfájás, koncentrációs zavarok, szédülés, ingerlékenység, fáradékonyság, melankólia, ízületi fájdalmak, frontérzékenység

Fontos leszögeznünk, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot, mely körülbelül 4 hétig tart, míg szervezetünk alkalmazkodik a tavasszal járó változásokhoz.

 

Honnan ered a tavaszi fáradtság?

A tavaszi fáradtság jelenségét egyrészt az éghajlatváltozás okozza. A tartós hideg utáni a hőmérséklet emelkedéshez a testünknek hozzá kell szoknia: ereink kitágulnak, így vérnyomásunk csökken, mi pedig fáradékonnyá válunk. Ettől különösen azok szenvednek, akiknek eleve alacsony a vérnyomásuk.

A tüneteket a hormonháztartásunk változásai is felerősíthetik, mely a melatonin ( „alvási hormon”) és a szerotonin ( „boldogsághormon”) szintjének átmeneti ingadozásához köthető.

A téli napfényhiányban fokozott a melatoninképződés, így alvásigényünk megnő. Ahogy szervezetünk a hosszabbodó nappalokkal és több fénnyel találkozik, csökken a melatonintermelés és átmeneti zavart okoz a bioritmusunkban. Ellenben a szerotoninszintünk épp a sötétebb, téli hónapokban csökken le és kezd el lassan, fokozatosan növekedni a napfény hatására, ez idő alatt azonban motiválatlannak, kedvtelennek, sőt depressziósnak is érezhetjük magunkat.
 

A harmadik tényező a vitaminhiány lehet. A téli táplálkozás általában zsírban gazdag és kalóriadús, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban szegényes, így a tél végére vitaminraktáraink kiürülhetnek. Télen nem jutunk elegendő D-vitaminhoz se, melyet a napfény és a benne található UVB sugarak termelnek.
A tavaszi fáradtságot leginkább a téli hónapokban jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, kivéve, ha gondoskodtunk a plusz bevitelről.
C-vitamin hiányában a vas sem tud megfelelően felszívódni, ami szintén gyengeséghez, energiahiányhoz vezethet.
 

További probléma lehet a kevés folyadékfogyasztás is; mivel télen nagy mennyiségű salakanyag halmozódik fel a szervezetünkben, így ezek eltávolításához jóval több folyadékra van szükség.

 

Szeretne kicsattanni az energiától?

Íme 5 + 1 tipp tavaszi fáradtság esetére

  1. Együnk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, salátát, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat!
  2. Szedjünk vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy szervezetünk újra feltöltődhessen!
  3. A napfényben, friss levegőn tett séták, a mozgás és a szabad levegő normalizálja a vérnyomást és segít hormonjainknak megtalálni az egyensúlyt!
  4. A váltott zuhany, szauna, infraszauna erősíti az immunrendszerünket!
  5. Igyunk naponta legalább 1,5-2 liternyi folyadékot ásványvíz, gyümölcslé, gyógytea formájában!

+ 1 tipp: Próbáljuk ki a craniosacralis terápiát! Garantáltan feltölt energiával!

Kattintson ide az összes blogbejegyzéshez!

További bejegyzések a témában

„Csak egészség legyen!”

De hogyan is definiáljuk az egészséget? Hiszen ez az alapvetés. Ha egészségesek vagyunk, fel sem tűnik a test. Csak a vele kapcsolatos élettani nehézségek. A korgó gyomor, a fáradt lábak, az egész napos monitorbámulástól kiszáradt szemek, az éhség, a fáradtság.
2016.03.22
bővebben

Jöhet eső vagy hóvihar

Habár a tavasz mindig a kiszámíthatatlan időjárásról szól, ez idén sem lesz másképp. Aki bármilyen formájában találkozott már életében a frontérzékenységből fakadó nehézségekkel, az bizony tudja, mit jelent ez. Meglepő lehet, de az emberek több, mit fele kisebb-nagyobb mértékben rosszul viseli, ha front közeleg, vagyis frontérzékeny.
2016.03.16
bővebben

Szívbajok ellen, kisasszony szedjen....inkább járjon craniosacralis terápiára!

A régi görögök szerint az élet a szívben lakozik. A nyugati orvostudomány ezt az állítást nem igazán tudta megcáfolni az elmúlt néhány ezer évben.
2016.03.02
bővebben
"...a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom."
2014. januárjában a jobb kezem középső ujját megműtötték ínhüvelygyulladás miatt kialakult pattanó ujj problémával. A kézsebész orvosom azzal búcsúzott tőlem, hogy nem ez volt az utolsó ujjműtétem, mert reumás a kezem. 
A műtét után az ujjamat csak masszírozással tudtam kiegyenesíteni, ami csak rövid ideig tartott. Néhány hónap múlva valóban jelentkezett ízületi fájdalom a jobb kéz kicsi ujjánál is. Mivel jobbkezes vagyok, a két beteg ujj elég nagy akadályt és fájdalmat okozott a mindennapi munkavégzésben (írás, főzés, takarítás, stb.). 
Nem szerettem volna újra műtétet és nem adtam fel a gyógyulás reményét. Néhány évvel ezelőtt a tévében láttam egy beszélgetést Gábriel Orsolyával. Nagyon szimpatikusnak találtam a craniosacralis terápiát. Az Ő honlapján találtam rá Péterre. Már a harmadik kezelés után – nagyon boldogan – teljesen kiegyenesedett ujjakkal helyeztem a kezemet Péter elé az asztalra. Az ötödik kezelés után már a fájdalom is megszűnt. Péternek és a terápiának köszönhetem, hogy a kezemet "visszakaptam" és fájdalom nélkül használhatom. 
Emésztő szervrendszeri problémám (szinte állandó puffadás) is megszűnt a kezelések hatására. A terápia mellett táplálkozási tanácsot is kaptam. Ma már sokkal jobb a közérzetem. A kezelés számomra jó, kellemes érzés volt. Az idő minden alkalommal gyorsan elszállt. Hálásan köszönöm a munkáját!
Emőke, Ajka
elolvasom...
Ha ilyen lesz a mennyország, mint amilyen ez a kezelés volt, akkor az nagyon jó lesz!
Kati néni, 91 éves, Veszprém
elolvasom...
"Az eredmény: 2013 februárja óta nem szedek fájdalomcsillapítót, illetve semmilyen gyógyszert."
Két éven keresztül egyre erősödő vállfájással kínlódtam. A jobb karomat alig tudtam használni. 2012 decemberében már naponta kellett fájdalomcsillapítót bevennem, pedig amennyire lehetett tűrtem, mivel nagyon ritkán szedek gyógyszert. Az éjszakáim is úgy teltek, hogy lefekvéskor be kellett „igazítanom” a karomat, hogy ne fájjon. Ismerősöm ajánlotta a terápiát és Pétert. Bár az ilyen jellegű orvoslásban nem hittem, de a fájdalom arra késztetett, hogy ki kell próbálnom: veszíteni valóm nincs. Szkeptikusan kezdtem a kezelésekre járni. A javasolt 7 naponta történő kezelést egymás után 10 alkalommal vettem igénybe. Kb. a 3. után éreztem az enyhe javulást, de a teljes közérzetem is egyre jobb lett. Eljutottam oda, hogy alig vártam, hogy mehessek.
Az eredmény: 2013 februárja óta nem szedek fájdalomcsillapítót, illetve semmilyen gyógyszert. Idén nyáron boldogan nyújtóztam a meggyfánk magas ágai felé, és szedtem a meggyet. Jól alszom, mindegy, milyen „pózban” fekszem.
Azóta is voltam kezelésen, mert hiányzott az ellazulás, a feltöltődés, a „varázslat”. És továbbra is fogok járni Péterhez, még ha nem is lesz probléma az egészségemmel, mert újjászületek. 
Egy nagyon fontos tanácsom van azok számára, akik egészségügyi problémáik miatt fordulnak ehhez a gyógymódhoz: kitartás! A betegségek általában nem hirtelen törnek ránk, biztos, hogy eltelik rövidebb-hosszabb idő, mire rátalálunk a helyes gyógymódra. Éppen ezért ne várjuk azt a lehetetlen csodát, hogy a bajunk egyik pillanatról a másikra elmúlik. A gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz türelem és kitartás kell!
De nem utolsó sorban egy olyan ember, mint Péter!
Zsuzsa, Balatonalmádi
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia