Bejelentkezés: +36 20 246 4640
Cím: 8200 Veszprém Fenyves út 28.
E-mail cím: info@cranioveszprem.hu
Budapesti rendelő: www.craniobudapest.hu
Menü

Gyakori kérdések

1. Hogyan kell elképzelni egy kezelést, és mennyi ideig tart?

A craniosacralis kezelés egy kezelőágyon, felöltözve, kényelmesen fekve történik.

Kezelésünk elején a craniosacralis terapeuta gyengéden a páciens testének más-más pontjaira helyezve a kezét megfigyeli a szervezet craniosacralis ritmusát.

Ezek után első sorban a koponyán (cranium) és a keresztcsonton (sacrum) végez finom mikromanipulációt, rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait.

Majd meghatározza, aztán elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test egyéb szakaszaira és rendszereire.

Egy kezelés 55 percet igényel. Ugyanez gyerekeknél 45 perc.

Az első alkalommal 10-15 perccel több időt kell a kezelésre fordítani.

2. Milyen betegségekkel szemben lehet hatékony a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia rengeteg szinten működik, így a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatással van a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.

A terápia alkalmazási lehetőségei ennélfogva igen széleskörűek.

Nézzünk néhány olyan betegséget és problémát, amelyek kapcsán a craniosacralis terápia hatékony lehet:

 • Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
 • Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
 • Asztma, krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
 • Tinnitus (fülzúgás) és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek
 • Lázas állapotok, fertőzések
 • Krónikus fáradtság, kimerültség
 • Stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
 • Hormonális problémák
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
 • Motoros koordináció zavara
 • Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
 • Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
 • Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
 • Műtét utáni működési zavarok
 • Emésztési zavarok, menstruációs problémák
 • Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadás)
 • Szülési trauma
 • Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu-
 • szűkület), kancsalság, stb.
 • Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
 • Tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia, összpontosítás zavara
 • Hiperaktivitás
 • Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
 • Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén

3. A kezelés alatt mit érzünk?

Legtöbben mélyen ellazult, relaxált állapotba kerülnek.

Vannak, akik elalszanak kezelés közben, míg mások emlékképekről, fizikai érzésekről (pl. kellemes forróságot, lüktetést, bizsergést) zámolnak be.

A terápia nagyon gyengéd, ugyanakkor határozott és mélyreható mozdulatsorokból áll.

Akit valaha is craniosacralis terápiával kezeltek, könnyedségről, komfortérzetről és javuló általános közérzetről számolt be hosszú idővel a kezelést követően is.

4. Hány kezelésen érdemes részt vennem?

Ez elsősorban a páciens betegségétől, annak tüneteitől, illetve attól függ, hoy milyen gyorsan reagál a szervezete.

3-7 kezelés már jelentős hatást gyakorol a legtöbb emberre, de sok esetben akár egyetlen alkalom is komoly eredményt hoz.

A páciensek többsége rendszeresen, hetente-kéthetente egy alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulásig, majd negyedévente visszajön egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa egészségét.

Krónikus betegségek kapcsán szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökken.

5. Egyéb gyógymódokkal egy időben alkalmazható a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia egy teljesen önálló kezelési módszer, így kombinálható más hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.

6. A craniosacralis terápia gyermekeknél is biztonságos?

Igen.

A gyengéd érintések az egyik legbiztonságosabb kezelésmóddá teszik a terápiát, amely nyugodtan alkalmazható csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél, illetve mindazoknál, akik akut fájdalmakat kénytelenek átélni.

Egy jól képzett craniosacralis terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, ugyanakkor segíthet a későbbi esetleges problémák megelőzésében is.

A craniosacralis terápia igen hatásos csecsemőknél szopási nehézségek, kólika, alvászavarok kezelésében, gyermekkorban pedig krónikus fülgyulladás, asztma, hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák, különböző félelmek, fóbiák, ágybavizelés, tanulási nehézségek, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség esetén is.

A kezelés igen gyengéd, így a gyerekekre megnyugtatóan hat, ráadásul kellemes is számukra.

7. A kezelés terhesség alatt is biztonságos?

A craniosacralis terápia nem csupán biztonságos, de kimondottan javasoljuk is a terhesség alatt, hiszen úgy az édesanya, mint a magzat idegrendszeri működését kiegyensúlyozza, kiegyensúlyozza, és nagyban ösztönzi a lelki kötődést, amely sajnos a terhesség és a szülés alatti stressz és trauma hatására egyéb iránt könnyen megszakadhat.

A várandóság idején alkalmazott kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott craniosacralis rendszere a magzat számára is pozitív hatással van.

8.Mikor nem alkalmazható a craniosacralis terápia?

Nem javasolt a craniosacralis terápia alkalmazása olyan esetekben, amikor az intracranialis (koponyaüregi) nyomás változása instabilitást okozhat.

Kontraindikációk tehát: akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi hernializáció, Arnold-Chiari szindróma, akut agyhártyagyulladás.

9. Teljesen egészséges vagyok. Ennek ellenére is érdemes kipróbálnom a terápiát?

A carniosacralis terápia a megelőzésben is fontos szerepet játszik.

Csökkenti a stresszt, segít leküzdeni annak romboló hatásait.

Nagyban fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.

Akinek életében jelen van a stressz, mindenképpen hasznos a cranio-sacralis terápia, hiszen segít elérni egy mély nyugalmi állapotot, illetve harmonikus, jó közérzetet biztosít..

Aki valaha is részt vett már craniosacralis terápián, a következőkről számol be:

kevésbé fáradékony, jobban alszik, ritkábban betegszik meg, s mindez igaz még hosszú idővel a kezelést követően is.

10. Akkor is hat, ha nem hiszek benne, vagy némileg szkeptikus vagyok?

Jó, ha a páciens nyitott a módszerre, ám a terápia akkor is hatékony, ha nem hiszünk benne.

11. Miből lehet tudni, hogy a craniosacralis terapeuta megfelelően képzett?

Dr. John E. Upledger fejlesztette ki a craniosacralis terápiát, mint amerikai orvos professzor, aki 1985-ben létrehozta az Upledger Intézetet.

Az intézet képzései segítségével szerezhető meg a megfelelő szakértelem. A teljeskörű kezeléshez minimális feltétel a képzés első három fokozata (CST1, CST2, SER1).

Az Upledger Intézetben végzett hallgatók nemzetközi jegyzéke megtalálható az „International Association of Healthcare Practitioners” honlapján.

Szeretne többet tudni? Megismerné közelebbről módszerünket?
Kattintson ide a terápiára való jelentkezéshez!

"Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is."
A 33 éves vagyok, krónikus fejfájással kerestem fel Pétert. A fejfájás évek óta kínzott, noha az orvosok semmi szervi okot nem találtak.
A fájdalomcsillapítók némileg javítottak a helyzetemen, de ilyen fiatalon nem akartam ennyi gyógyszert szedni, így folyamatosan alternatív megoldások után kutattam. Az internetet böngészve találtam Péter honlapjára, és hamarosan be is jelentkeztem hozzá kezelésre.
A fejfájás mellett egyéb tünetek is kínoztak (alacsony vérnyomás, gyakori szédülés, álmosság, koncentrációs zavarok). Kiderült, hogy ezekhez hozzájárult az is, hogy valószínűleg túl kevés folyadékot fogyasztottam eddig.
Ahogy utána számoltam, kiderült, hogy valóban nagyon keveset ittam (napi 1 liter alatt), mert szinte soha nem éreztem szomjúságot.
Már az első kezelés után sokkal energikusabbnak éreztem magam és a fejfájás intenzitása, illetve gyakorisága is csökkent. A harmadik kezelés (és 3 hét „megfelelő mennyiségű ivás”) után meglepve tapasztaltam, hogy a fejfájás szinte teljesen elmúlt. Az ötödik kezelés után olyan jól éreztem magam, mint még soha eddig. Azóta is jól érzem magam, a fejfájásom teljesen megszűnt és vele együtt a többi tünetem is. Köszönöm.
Petra, Ajka
elolvasom...
"Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT..."
Most 9 éves kisfiam 1 éves kora óta tejérzékeny. Az eltelt évek során szereztem annyi tapasztalatot, hogy nem okozott gondot az, hogy a különböző tejtermékeket milyen egyéb alternatív módon tudom helyettesíteni. De nagyon rossz volt látni, hogy milyen nehezen éli meg azt, hogy ő "más", mint a többiek, főleg az osztálytársai között.
Éves rendszerességgel jártunk kontrollra a kórházba, de azon kívül, hogy a terheléses vizsgálatokat elvégezték- igazából a bőrpróbánál soha nem jutottunk tovább -semmi nem történt, úgy tűnt, nem fogja magától "kinőni".
Ezért próbáltam valami egyéb megoldást keresni, és ekkor ajánlották nekem Pétert. Kíváncsian vártuk a kezelések eredményeit, annál is inkább, mivel Péternek sem volt még korábban tejallergiás "gyereke". Kb. a 3-4. kezelés után már nem okozott gondot a SAJT, ezt követően szinte minden alkalom után kipróbáltunk valami újdonságot a tejtermékek közül. Jött a JOGHURT, a TÚRÓ, és nem kellett folyamatosan a boltban vásárolt élelmiszerek összetevőit böngésznem. És idén tavasszal a kórházban gyógyultnak nyilvánították, semmilyen tejes dolog elfogyasztása nem okoz már problémát. A sikeren fellelkesülve, a másik gyermekem, aki néhány éve laktózérzékeny lett, és a tejes ételeket a Lactase nevű tabletta szedésével párhuzamosan tudta csak megenni, kb. az 5. kezelés után már szintén teljesen jól van. Mindketten járnak Péterhez továbbra is, akinek nagyon hálásak vagyunk a kedvességéért, odafigyeléséért, és hogy velünk együtt örült minden apró előrelépés után. Köszönjük!!!!
K. Évi, Veszprém
elolvasom...
"Először a második kezelés hozott eredményt a férjemnél, amikor a lábába sugárzó fájdalom megszűnt."
Férjem háta serdülőkora óta fájt. Akkoriban az orvosok ezt a gyors növéssel magyarázták, de mivel 44 éves (és egy ideje már nem nő), a panaszok meg azóta sem szűntek, így elkezdtünk kételkedni az orvosok szavában. Mivel teherautó sofőrként dolgozik, a sok üléssel járó munka csak rontott a helyzeten. Ráadásul a derékfájás mellé egy ideje a bal lábába lesugárzó enyhe fájdalom is társult. Mindemellett sok problémája akadt a lassú emésztésével is. A férjem fiatalkorában úszott, az utóbbi években nem nagyon mozgott, de szeretett volna újra elkezdeni úszni. Csak persze a hátfájás, lábfájás ebben is akadályozta.
A craniosacralis terápiáról egy kollégája mesélt neki, akinek hasonló jellegű panaszaitól ennek a módszernek a segítségével sikerült végleg megszabadulnia.
Péter rendelőjébe én is elkísértem, örömmel és nagy várakozással vágtunk neki a terápiának. Az első kezelés kellemes és megnyugtató volt, de igazán nagy változást nem tapasztaltunk.
Először a második kezelés hozott eredményt a férjemnél, amikor a lábába sugárzó fájdalom megszűnt.
A kezelések során a derékfájdalom egyre csillapodott, majd az ötödik kezelés után az is elmúlt.
A férjem ekkor elkezdett ismét úszni járni, bár eleinte inkább csak az utána következő "jutalom szaunázás" motiválta.
A hetedik kezelés után az emésztése is helyreállt, és ismét élvezni kezdte az úszást, nem csak az utána lévő szaunázásokat.
Azóta jókedvű, és olyan energikus, hogy nem ismerek rá! Hálás köszönettel tartozunk Péternek, aki "kicserélte a férjemet", mert ismét olyan, mint 20 évvel ezelőtt, amikor megismerkedtünk!
Ági, Veszprém
elolvasom...

Gerecs Péter
Craniosacralis terápia